Bağcılar Şafak Hastanesi

E-Sonuç
+90 212 630 45 45
Dil Seçin:
ArabicDutchEnglishGermanTurkish
Özel Bağcılar Şafak Hastanesi

Demirkapı, Velioğlu Cad. No:77 Bağcılar

WhatsApp Destek Hattı

+90 212 630 45 45

Bel Fıtığı

Bel Fıtığı (Lumbal Disk Hernisi) Nedir?

Bel Fıtığı, bel omurları gövdenin yükünü taşıdığı için sürekli olarak baskı altındadır ve bunun sonucunda bu sorun ortaya çıkmaktadır. Ağır kaldırma ve aşırı kilo alımından dolayı omurların disk yapısı bozulmakta ve sinir lifleri baskı altında kalmaktadır.

Ayakta veya yürürken diz ve ayak bilekleri görev ağırlığını bölüşmektedir ancak oturarak çalışılan mesleklerde gövdenin yükü bel omurları üzerine bindiğinden dolayı disklerde hasarlar ve Lumbal Disk Hernisi görülmektedir.

Disk materyalinin sinir köklerini sıkıştırması yoğun bel ve bacak ağrılarının görülmesine neden olmaktadır. Sinir kökünün sıkışmasıyla birlikte sırt ve omurganın yanındaki adeleler kasılmakta ve spasm içerisine girerek belde yavaş bir şekilde artan ağrılar meydana getirmektedir. Bu sinir köklerinin sıkışmasıyla çeşitli belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar;

  • Bacağa yayılım gösteren ağrı
  • Çok uzun süre belirli bir pozisyonda duramama
  • Öksürmek ve ıkınmakla ağrının artması
  • Belde skolyoz oluşumu
  • Sinir köklerini beslediği alanda uyuşukluk hissedilmesi
  • Reflekslerde değişiklikler
  • Sıkışan sinir köklerinin ayak, parmak ve bacakta kuvvetsizlik oluşturması

Lumbal Disk Hernisi, kişilerde yoğun bir bel ağrısına neden olmaktadır. Özellikle bel fıtığı 35-55 yaş arasındaki kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bu denli yaygın bir şekilde görülen bu rahatsızlıktan korunmak için bilinçli bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Omurlar arasındaki disklerin içerisinde bulunan sıvılar zaman geçtikçe azalma göstermektedir. Bu durumda vücutta yüklenmelere karşı diskin dayanıklılığını azaltmaktadır. Özellikle ağır kaldırma, kontrolsüz bel hareketlerinde bulunma, düşme ve çarpma gibi travmalar sonucunda bel fıtığı sorunu ortaya çıkmaktadır.

Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığına sebep olan birçok faktörden bahsedilebilir. Bunlar;

  1. Hareketsiz yaşam tarzı

Hareketsiz kalmak, omurga çizgisinde yer alan bütün kasların zaman geçtikçe zayıflamasına sebebiyet vermektedir. Bu durum vücut kaslarını taşıyan gövdenin yükünü disklere vermesi sonucunda fıtık sorunu meydana gelmektedir.

  1. Ani hareketlerde bulunma

Kaslar soğukken ani hareketlerde bulunmak gövde ağırlığının disklerde baskı oluşturmasına neden olabilmektedir. Bu durum zaman geçtikçe Lumbal Disk Hernisi oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

  1. Aşırı kiloya sahip olmak

Obezite ve şişmanlık, disklerde baskıya sebep olabilmektedir. Kilolar, disklerin normal şeklinin kaybolmasına neden olabilmekte ve bu fıtık oluşumunun önünü açmaktadır.

  1. Mesleki faktörler

Ağır çalışma ve fiziksel aktivite gerektiren mesleklerin yanı sıra uzun süreli oturarak yapılan bir işe sahip olmak fıtığa sebep olabilmektedir.

  1. Hamilelik

Hamilelik döneminde anne adayının ağırlığı ön tarafa doğru kaymakta ve bu durum omurgaya yük binmesine neden olmaktadır. Bu soruna maruz kalmak kişinin bel fıtığı olmasına sebebiyet vermektedir.

  1. Omurga çevresindeki kasların kuvvetsiz olması

Bu bölgedeki gövde karın kaslarının güçsüz olması disklere binen yükü artırmakta ve fıtığa zemin hazırlamaktadır. Fıtıktan korunmak için risk faktörlerine karşı önlem alınmalı ve kasları güçlendirici egzersiz yapılmalıdır.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Fıtık sorunu hemen her yaşta görülebilen rahatsızlardan birisidir ancak 30 ile 60 yaş arasında bu soruna daha sık rastlanmaktadır. Bel fıtığı hareketli olan L4-L5-S1 omur bölgelerinde görülmektedir.

Bu rahatsızlık için gerekli olan tedavi gerçekleşmediği taktirde çabuk yorulma, idrar tutamama ve yürüyememe gibi sorunlar meydana gelmektedir. Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığında yaygın olarak görülen belirti; bacak ağrısıdır. Ancak rahatsızlığın meydana gelişi farklı semptomların görülmesine neden olabilmektedir. Fıtığın yaygın belirtileri için şunlar söylenebilir;

  • Kol ve bacakta ağrı: en çok görülen belirtilerdir. Kol ve bacakların yanı sıra kalça ve baldır bölgelerinde de ağrı hissedilmesine sebep olmaktadır. Bu ağrılar hapşırma ve öksürme dolayısıyla yoğunlaşmaktadır.
  • Kas zayıflığı: fıtık dolayısıyla etkilenen sinirler bacaklarda kuvvetsizlik ve incelme yapabilmektedir. Bu durum kişinin yürüyüşünü olumsuz yönde etkilemektedir.
  • Uyuşma: ağrının yanı sıra bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi oluşabilir. Baskılanan sinir tek bacağı etkilemişse ağrı o tek bacakta görülmektedir.
  • İdrar tutamama: omuriliğin alt bölgesindeki sinirlerin sıkışması kişinin idrar tutamamasına yol açabilmektedir.
  • Parmak uçlarında durmakta zorlanma: Kişi parmak uçlarında duramadığı için bir yerden kalkarken veya yatarken zorluk çekmektedir. Bu durum yürüyüş bozukluklarının görülmesine neden olabilmektedir.
  • Fıtığın diğer belirtileri; bacakta iğne batması ve yanma hissidir.

Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Lumbal Disk Hernisi tanısı farklı yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Bu tanı yöntemleri birbiri ile kombinasyon oluşturmakta ve tanı yöntemleri daha kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Sık kullanılan tanı yöntemlerinin yanı sıra fıtığın semptomlarına göre farklı yöntemlerde kullanılabilmektedir. Bel fıtığı tanı yöntemleri şöyledir;

  • Fizik muayene
  • MR (manyetik rezonans)
  • Röntgen
  • Bilgisayarlı tomografi ve EMG (kas elektromiyografi)
İlginizi Çekebilir  Rektum Kanseri

Fizik Muayene

Fıtığın tanısı için ilk gerçekleştirilen yöntemler fizik muayenelerdir. Muayene ile hastanın bel çevresinde meydana gelen ağrı, uyuşma ve diğer belirtiler değerlendirilmekte ve bölgenin hareket edilebilirliği detaylıca kontrol edilmektedir.

MR (Manyetik Rezonans)

Görüntüleme yöntemlerinden birisi olan MR ile fıtık rahatsızlıklara dair incelemelerde yapılabilir. MR aracılığıyla bel kemiğinin üst bölümündeki yapılar detaylı şekilde görüntülenmektedir. Böylece MR fıtığın tanısında önemli rol oynamaktadır.

Röntgen

Bel kemiğinin üst alandaki yapılar röntgen ile detaylıca incelenmekte ve fıtık tanısı koyulabilmektedir.

Bilgisayarlı Tomografi ve EMG (Kas Elektromiyografi)

Güvenilir sonuçları olan BT ile birçok rahatsızlığın görüntülenmesi ve tanısı yapılabilir. Lumbal Disk Hernisi de bu rahatsızlıklardan birisidir. Farklı açılardan çekilen görüntüler birleştirilerek rahatsızlığa dair bilgi edinilebilir.

Kasların doğal fonksiyonlarını ölçmek için EMG kullanılmaktadır. Bu testler sayesinde rahatsızlığın sorununun kaslarda mı yoksa sinirde mi olup olmadığı net bir şekilde öğrenilmektedir.

Nasıl Anlaşılır? Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?

Fıtığın ilk belirtisi belden bacağa doğru yayılım gösteren ağrılardır. Ayrıca bu ağrılardan önce rahatça gerçekleştirilen günlük hareketlerde kısıtlılık oluşmaktadır. Ağrı; belde, sırtta, kalçada veya bacaklarda görülebilir.

Uyuşma, yanma ve yürümede güçlük gibi durumlar ağrıya eşlik etmektedir. Ağrılar nedeniyle hasta sürekli dinlenme ihtiyacı hissedebilir ve bazı durumlarda bir odadan diğerine gitmek oldukça güç bir hale gelebilir.

Ağrı, uyuşma ve yürümede güçlük gibi sorunlar bel fıtığı rahatsızlığının ilk safhasında görülen belirtilerdir. Fıtık ileri bir safhadaysa ağrılarda şiddetlenme görülebilir. Aynı zamanda bacaklardaki kuvvetsizlik durumu kişiyi yürüyemez bir hale getirebilir. Bu durumlara ek olarak idrar kaçırma ve erkeklerde cinsel bozukluklar gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Fıtık rahatsızlıklarında bel ağrıları oldukça sık görülmektedir. Rahatsızlık henüz başlangıç evresindeyse bu ağrılar için kompres uygulaması yapılabilir. Ağrının başladığı ve sürdüğü ilk 2 gün boyunca bel bölgesinin sıcak tutulması sağlanabilir ve ağrı hafifletilebilir. Kas spazmı ve batma şeklindeki ağrılar için belin altına sıcak yastık koymak kişiyi rahatlatacaktır.

Fıtık sorunu olan hastaların beli destekleyen yataklarda yatması oldukça önemlidir. Yüz üstü yatmak bel ağrısının daha da şiddetlenmesine sebebiyet vermektedir. Uzman hekim tarafından önerilen kas gevşetici, ağrı kesici ve krem gibi ilaçlar bölge için kullanılabilir. Özellikle rahatsızlık ilk evresindeyken bu ürünler oldukça yararlıdır.

Cerrahi Operasyon Ne Zaman Uygulanır?

Lumbal Disk Hernisi için cerrahi operasyonlar, rahatsızlık ortaya çıktıktan sonraki 6 hafta boyunca iyileşme görülmediği durumlarda yapılmaktadır. Ancak fıtık sinirlere şiddetli baskı uyguluyorsa ve geri döndürülemez bir hasar olma ihtimaline karşı bel fıtığı ameliyatının erkenden yapılması oldukça önemlidir. Böyle bir durumun varlığında doktor hastayı detaylı bir şekilde bilgilendirmektedir.

Omurga kemiklerinde fıtıklaşma sorunu meydana geldiğinde genellikle dinlenme, ağrı kesici ve fiziksel tedavi ile hastanın soruna çözüm aranmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulansa da hastanın durumunda düzelme görülmeyebilir. Bu hastalar için en ideal çözüm fıtık ameliyatıdır.

Bazı durumlarda fıtık sinirlere kalıcı olarak zarar verebilmektedir. Böylece hastanın bacaklarındaki kuvvet giderek zayıflamakta ve nörolojik sorunlar görülmeye başlanmaktadır. Bu tarz sorunları olan kişilerin ameliyatlarını geciktirmek sinirin etkilendiği kısımdaki kalıcı problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Detaylı incelemeden sonra hekim hastaya böyle bir durumu olduğunu söylüyorsa ilk yapılacak olan şey hastanın ameliyat olmasıdır.

Bazı kişiler Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığından dolayı ayakta duramayabilir veya yürümekte zorluk çekebilir. Buna ek olarak bu kişilerde bağırsak ve mesane kontrolü kayıpları yaşanabilir. Dolayısıyla bu hastalar içinde ameliyat uygun bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.

Bel Fıtığı Cerrahisi Nasıl Uygulanır?

Lumbal Disk Hernisi; fıtık bölgesi, rahatsızlığın ilerleme durumuna bağlı olarak lokal, genel ve spinal anestezi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Uygulama aşaması şöyledir;

  • Hasta işlem sürecinde yüzüstü yatar pozisyondadır.
  • Fıtığın bulunduğu bölgedeki diske herhangi bir zarar verilmeden kesi atılmaktadır.
  • Fıtık ameliyatlarının birçoğu diskektomi ile gerçekleşmektedir.
  • Eğer diskler dışarı taşmışsa farklı yöntemler kullanılmaktadır.
  • İşlem tamamlandıktan sonra anestezi etkisinin geçmesi beklenmektedir.
  • Belli aralıklarla hastanın pansumanı yapılmakta ve hasta kendisini daha iyi hissettiğinde ayağa kaldırılmaktadır. Daha sonra hastaya destek sağlanmakta ve hastanın yürümesi sağlanmaktadır. G
  • Bir gün sonra hasta taburcu edilmektedir.

Bel Fıtığında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığının tedavisinde cerrahi yöntemler ve ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri şöyledir;

  • Proloterapi
  • PRP
  • Omurga bölgesinden iğne tedavisi
  • Kayropraktik tedavi
İlginizi Çekebilir  Guatr ameliyatı nedir nasıl yapılır?

Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığının cerrahi tedavi yöntemleri;

  • Açık Diskektomi
  • Mikrodiskektomi
  • Endoskopik Diskektomi
  • Laser Diskektomi

Açık Diskektomi

Bu tedavi yöntemi genel olarak ameliyat mikroskopu olmayan hastanelerde uygulanmaktadır. Açık diskektomi şu şekilde yapılmaktadır;

  • Genel anestezi altında gerçekleşmekte ve hasta yüzüstü yatar pozisyonda durmaktadır
  • Fıtığın olduğu alana 5-6 cm’lik kesi açılmakta sinir köküne baskı uygulayan fıtık çıkarılmaktadır.
  • Kas ve kemik doku hasarı oldukça fazla olduğu için kişi uzun süreli olarak bel ağrısı çekmektedir.

Mikrodiskektomi

Fıtık ameliyatlarında uygulanan en güvenilir yöntemdir. Bu cerrahi yöntem için özel olarak üretilen mikroskoplar kullanılmakta ve işlem bu alanda uzman olan kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. İşlem şu şekilde yapılmaktadır;

  • Hastaya spinal anestezi verilmekte ve genel anestezi altında işlem yapılmaktadır.
  • Cilde 2 cm’lik bir kesi açılmakta ve çevre dokulara hasar verilmeden mikroskop ile fıtık çıkarılmaktadır.
  • Bu cerrahi işlem küçük bir alanda yapıldığı için operasyondan 3-4 saat sonra hasta ayağa kalkarak yürüyebilir.
  • Doku hasarı az olduğundan dolayı işlem sonrası ağrı oldukça azdır.

Endoskopik Diskektomi

Bazı fıtık tipleri için uygun olan endoskopik diskektomi yönteminde 2 boyutlu görüntü imkânı sunan kameralar kullanılmaktadır. Bu yöntem her hasta için uygun değildir. İşlem içeriği; Genel anestezi altında hastaya 1 cm’lik kesi açılmaktadır. İki tip yönteme sahip olan bu cerrahi prosedür, mikrodiskektomi operasyonuna göre daha düşük başarı oranına sahiptir.

Laser Diskektomi

Başlangıç safhasındaki bel fıtığı problemleri için uygulanmaktadır. Lokal anestezi altında yapılan işlemde fıtık bölgesine ulaşılmakta ve cihazlar aracılığıyla fıtığın küçültülmesi sağlanmaktadır. Başarı oranı düşük olduğu için yalnızca sinir kökü bası yapmayan fıtık tedavisinde kullanılmaktadır.

Bel Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığına yakalanmamak için bazı önlemler alınabilir. Bunlar;

  • Bu önlemlerin başında doğru duruş pozisyonu yer almaktadır. Sürekli eğik bir pozisyonda duran omurga zaman geçtikçe beldeki sinirlere baskı yapmakta ve fıtık oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı doğru duruş alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Fıtık sorunun oluşmasındaki en önemli nedenlerden birisi de strestir. Sinir hastalıklarında stresin etkisi oldukça büyüktür. Kalabalık ortamlarda yaşayanlar için oldukça zor olsa da stresten uzak bir yaşam stili benimsenmelidir. Vücut ve beyin belirli aralıklarla dinlendirilmelidir.
  • Sporu günlük hayatın içerisinde tutmak bel fıtığı rahatsızlıklarından korunmayı sağlayabilir. Hareketsiz bir yaşama sahip olmak fıtık rahatsızlığına yakalanma oranını artırmaktadır. Belirli aralıklarla yapılacak yürüyüşler ve basit egzersizler fıtıktan korunma yolları arasında yer almaktadır.
  • Kişi fazla kiloya sahipse bu kiloları vermelidir. Kilo, bele binen yükü artırmakta ve bunun sonucunda fıtık meydana gelebilmektedir. Buna ek olarak ağır yük kaldırılmamalı ve ters hareketler yapmamaya dikkat edilmelidir.

Bel Fıtığı Ne Kadar Yaygındır?

Günümüzde fıtık rahatsızlıkları oldukça yaygındır. Özellikle tıbbi yardım araştırmaları sırasında bel fıtığı en üst sıralarda gelmektedir. Şikâyetlerin içeriğine bağlı olarak fıtığın dereceleri belirlenmektedir.

Bel ağrısı sorunu yaşayan hastalar çoğunluktayken yalnızca %1 oranında siyatik ağrı sorunu yaşayanlar vardır. Bu sorunları yaşayanların %1-3 arasında Disk Hernisi problemi vardır.

Bel Fıtığı Tedavi Fiyatları 2023

İlk olarak hastanın rahatsızlığının fıtık olup olmadığına dair tanı konulmaktadır. Daha sonra hastaya hangi tedavinin uygulanacağına karar verilerek süreç başlatılmaktadır.

Fıtık tedavisinde kullanılan birçok yöntem vardır. Özellikle bu yöntemler ameliyatsız ve cerrahi operasyonlar olarak öne çıkmaktadır. Bu yöntemlerden hastaya uygun olanı seçilmekte ve hatta bazı durumlarda birçok yöntem kombin edilerek uygulanmaktadır.

Tedaviye karar verildikten sonra fıtık tedavisinin fiyatları da belirlenmektedir. Fiyat skalası hastaya detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Fiyatlarda hem hastanın durumu hem de tedavi içeriğine göre farklılık göstermektedir.

Bel fıtığı tedavisinin fiyatları ile ilgili detaylı bilgi alabilmek için uygulamanın gerçekleştirileceği sağlık merkezi ile iletişime geçilebilir ve randevu alınabilir. Bel fıtığı tedavi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Ofiste Masa Başı Çalışanlarda Bel Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?

Masa başında geçirilen sürenin çoğalmasıyla birlikte fiziksel aktivitelerde azalmalar ve buna bağlı olarak doğru oturma pozisyonunda bozulmalar görülmektedir. Uzun süreli çalışmak omurganın düzgün bir şekilde çalışmasına engel olmaktadır.

Özellikle kambur ve yalancı dik duruş pozisyonları bel ağrılarının artmasına neden olmaktadır. Omurgadaki bu fizyolojik eğrilikler omurlar arasında yer alan disklere binen bası oranının da artmasına sebebiyet vermektedir. Böylece sırt ve bel ağrıları meydana gelmektedir.

İlginizi Çekebilir  Karaciğer Kanseri

Ameliyat Sonrası Bel Fıtığının Nüks Etme Riski Yüksek midir?

Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığının tekrar nüks etmesine neden olan bazı durumlar vardır. Bunlar; sigara kullanımı, kilo ve yaştır. Fıtık ameliyatından sonra aşırı sigara kullanımı ameliyatın başarı oranını düşürmektedir. Fıtığın tekrarlanmaması için;

  • Ameliyat sonrasındaki yaşam stiline daha fazla önem gösterilmeli
  • Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı
  • Alafranga kullanılmalı
  • Uzun süre boyunca aynı pozisyonda oturulmamalı
  • Kilo almamaya dikkat edilmeli
  • Kilo sorunu olanlar diyet yapmalı
  • Ameliyattan belirli bir süre sonra bel egzersizleri yapılmalı

Bel Fıtığı İçin Korse Tedavisi Etkili Midir?

Bel korsesi, beli sıcak tutulmakta ve bir nevi kişiye hastalığını hatırlatarak uyarıcı rolü oynamaktadır. İstenmeyen hareketleri sınırlandıran bel korsesi ile beldeki deformite düzelmekte ve olası bozukluklar oluşmadan önlenmektedir.

Beli stabilize eden bel korse sayesinde belin basıncı belirli bir oranda düşmektedir. Disk içindeki basınçta azalmakta ve buna bağlı olarak beldeki ağrılarda giderilmektedir. Ayrıca korse tedavisi beldeki faset eklemlerinin arasını açmaya imkân tanımakta ve disklere rahatlık sunmaktadır.

Bel Fıtığında İlaç Tedavisi Yöntemi

İlaç tedavisi ile ağrı ve kas tutulması sorunları giderilmekte ve sinir köklerindeki hasarlar ortadan kalkmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisi fıtık sorunun ortadan kaldırmamakta ancak fıtığa sebep olan problemleri gidermektedir.

Bundan dolayı ilaç tedavisinde; kas gevşetici, ağrı kesici ve inflamasyon giderici ilaçların kullanımına öncelik verilmektedir. Aynı zamanda en sık kullanılan ilaçlar; kortizon ve lokal anestezik ilaçlardır. Bu ilaçlar sayesinde fıtık çevresindeki ödem, iltihaplanma ve yapışkanlıklar giderilmektedir.

Bel Fıtığında Acil Cerrahi Müdahale Ne zaman Gereklidir?

Sinir liflerinde meydana gelen basının sonucunda kişide birçok sorun meydana gelmektedir. Bunlar; uyuşukluk, her iki bacakta kuvvetsizlik, idrar kaçırma ve seksüel fonksiyon kaybı durumlarıdır. Ayrıca Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığı ile ani gelişen nörolojik belirtilerde görülebilir.

Bu durumlara erkende müdahale edilmezse ortaya ciddi sonuçlar çıkabilmektedir. Bu gibi durumlar için cerrahi müdahaleler gereklidir. Eğer cerrahi müdahale için geç kalınırsa bacaklarda felç ve idrar kaçırma gibi ciddi sorunlar oluşabilir.

Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı mıdır? Her Bel Fıtığı Cerrahi İşlem Gerektirir mi?

Bel ağrılarının büyük bir kısmı kas ve eklemde aşırı gerilme ve zorlanma sonucunda olmaktadır. Masa başı çalışan kişilerde duruş bozuklukları sıklıkla görülebilir ancak bu bozukluklarının sebebi tamamen duruş pozisyonuyla alakalıdır ve fıtığa oranla daha fazla görülmektedir. Mekanik tip bel ağrısı yaşayan hastalar birçoğu 6 hafta sonra kendiliğinden iyileşmektedir.

Her lumbal Disk Hernisi rahatsızlığı ameliyat gerektirmemektedir. Ancak sorunlar kişinin yaşam kalitesini bozacak düzeydeyse ve idrar kaçırma problemleri de yaşanıyorsa cerrahi işlem yapılabilir.

Bel Fıtığı Olan Kişiler İçin Sert Yatak İstirahati Doğru mudur? Hangi Pozisyonda Yatmak Uygundur?

Fıtık sorunu olanlar için yatak seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle çok sert ve yumuşak yataklar fıtık olan kişiler için uygun değildir. İdeal yatak orta sertlikte olmalıdır ve kişi istirahatini bu tarz yataklarda yapmalıdır.

Yüzüstü yatmak omurga için kötü bir pozisyondur. Sırt üstü yatmak, önerilen pozisyonlardan birisidir ancak bu tarz pozisyon için ayarlanabilir yastıklardan destek alınmalıdır. Yan yatış pozisyonu omurganın öne eğilmesini sağladığı için omurgaya yüklenen bası ve bel ağrıları azalmaktadır.

Bel Fıtığı Ameliyatları Cinsel Fonksiyonlarını Olumsuz Şekilde Etkiler mi?

Fıtık, cinsel hayatı olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan birisidir. Özellikle fıtık cinsel ilişki sırasında hareketlerin kısıtlanmasına ve kuvvetsizlik yaşanmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı Lumbal Disk Hernisi rahatsızlığı olan kişilerin cinsel ilişkiye girerken dikkatli olması gerekmekte ve bel bölgesinin az hareket ettirildiği pozisyonlar tercih edilmelidir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Riskli midir?

Fıtık operasyonlarında gelişmiş yöntemler kullanılmakta ve bu yöntemler sayesinde sinirlere zarar verilmemektedir. Dolayısıyla ameliyat sonrası komplikasyonlarda büyük azalmalar olmaktadır.

Fıtık ameliyatlarındaki riskler, her cerrahi operasyonda görülebilecek sorunlardır. Bunlar; kanama, enfeksiyon ve dikişlerde sorunlardır. Bu riskler kalıcı değildir ve herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

Bel Fıtığı Tekrarlar mı?

Evet fıtık rahatsızlıkları tekrarlamaktadır. Ancak alınacak bazı önlemler ile tekrarlama riskini düşürmek mümkündür. Bu önlemlerin başında işlem sonrasındaki yaşam tarzına önem vermek gelmektedir.

Buna bağlı olarak sigara kullanımını azaltmak, kilo vermek ve bol egzersizler yapmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda yatak seçimi ve doğru pozisyonda durmak fıtığın tekrarlanmasını engelleyen önlemler arasındadır.