Mide Balonu Nedir?

Mide Balonu, kilo problemine sahip olan bireyler için uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Günümüzde en sık karşılaşılan problemlerden birisi obezitedir.

Hayatı olumsuz etkileyen bu sorun ile birlikte kalp-damar hastalıkları, sistem hastalıkları ve endokrin hastalıkları görülebilir. Bu sağlık sorunlarının her birisi kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.

Obeziteden kurtulmak için uygulanan düzenli diyet ve spor programı olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Ancak bazı obezite hastaları bu programlara bağlı kalmadığı için kilo vermekte zorluk yaşayabilir. Kimi obezite sorunu olan kişilerde bu programlara bağlı kalsalar da kilo veremeyebilir. Dolayısıyla gastrik “balonu yöntemi sayesinde kişiye yardım edilebilir.

Silikondan üretilen sıvı dolu gastrik balon endoskopi uygulaması aracılığıyla mideye yerleştirilmektedir. Cerrahi bir müdahale olmayan mide balonu yöntemi sayesinde kişide tokluk hissi meydana getirilmektedir. Gastrik balonun etki mekanizması tokluk hissi oluşturmakta ve daha az gıda alımını sağlamasıyla kişi kilo vermektedir.

Sedasyon uygulaması kullanılarak gerçekleştirilen gastrik balon yöntemi, kolay bir tedavidir ve işlem kısa sürmektedir. Ameliyat gerektirmeyen bir işlem olması süreçten sonra herhangi bir komplikasyon görme ihtimalini düşürmektedir. Mideye yerleştirilen balon, açlık hissini yok etmese de gıda alımında kısıtlamalar sağlamaktadır. Kişi yemek yediğinde midesi daha hızlı dolmaktadır.

Gastrik balonun midede kalma süresi 4-12 ay sürmektedir. Ancak bu süre mide balonu çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu balon takıldıktan sonra kişinin beslenme ve yeme alışkanlıklarında değişiklikler ortaya çıkmakta ve balon çıkarıldıktan sonra da alışkanlıklar sürdürülmeye devam edilerek ideal kilo oranı korunmaktadır.

Geri dönülebilir bir yöntem olması ve tekrar uygulanabilir olması önemli avantajlarıdır. Ayrıca diğer kilo verme uygulamaları gibi gastrik balonda sağlıklı yaşam tarzına ulaşma amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemin uzun vadede başarılı olabilmesi için beslenme düzeni ve egzersiz programlarına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Gastrik balon ve diğer adıyla mide balonu uygulamasının aşamaları şöyledir;

  • Bu işlem cerrahi bir müdahale değildir. Dolayısıyla kesi olmaksızın ağızdan mideye girilerek gerçekleştirilmektedir.
  • Standart uygulamalarda hafif sedasyon uygulamasına yer verilmekte ve endoskopik yöntemler kullanılmaktadır.
  • Gastrik balonu yöntemleri farklı uygulama içeriklerine sahiptir.
  • Mide içerisine endoskopi ile girildikten sonra bu yöntem sayesinde balon mide içerisine yerleştirilmektedir.
  • Balon çeşidine ve midenin hacmine göre şişirilmektedir. Şişirilen gastrik balon mide içerisinde bırakılmakta ve hedeflenen konumda olduğuna emin olduktan sonra süreç tamamlanmaktadır.
  • Bu işlemin süresi ortalama 15-20 dakika arasında sürmektedir.

Yutulabilir mide balonunun uygulaması şu şekildedir;

  • Kapsül şeklinde olan balon su yardımıyla yutulmaktadır.
  • Röntgen çekimiyle balonun doğru yere konumlandırılıp konumlandırılmadığı incelenmektedir.
  • Daha sonra kapsül ucunda bulunan kateter aracılığıyla gastrik balon şişirilmektedir.
  • Doktor kateter çekerek ağızdan çıkarmakta ve uygulama tamamlanmaktadır.
  • Bu işlemin süresi de ortalama 10-15 dakika sürmektedir.

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Sıvı, hava, ayarlanabilen ve yutulan çeşitlere sahip olan mide balonu uygulama biçimi ve vücuttaki kalış sürelerine göre birçok alternatiften oluşmaktadır.

Bu alternatifler; sıvılı ve havalı balon çeşitleri, ayarlanabilir balon çeşitleri ve kendiliğinden erime özelliği olanlardır. Her bir balon çeşidinin kendisine göre özellikleri ve uygulaması bulunmaktadır. Genel olarak her bir gastrik balonun kullanım süresi 6-12 ay arasında değişiklik göstermektedir.

Kullanım süresi sona eren balonların herhangi bir sorun olmaması için zamanında çıkartılması gerekmektedir. Aksi durumlarda bağırsakta tıkanmalara neden olabilir ve bunun sonucunda cerrahi müdahale yapılabilir.

1 yıl süresi olan gastrik balonlarının uzun süre midede kalmasının bir amacı yoktur. Bundan dolayı zamanı geldiğinde farklı yöntemler kullanılarak hekim tarafından çıkarılmaktadır.

Gastrik balonu çeşitleri;

  • Endoskopik mide balonu
  • Yutulabilir mide balonu
  • Sabit hacimli balonlar
  • Ayarlanabilir mide balonu

1.      Endoskopik Mide Balonu

Ameliyata uygun olmayan ve ameliyat olmak istemeyen hastalar için uygulanan yöntemlerdir. Ağızdan girilerek gerçekleştirilen bu uygulamalar etkili sonuçlara sahiptir. Hastanın ağız yolundan endoskop kullanılarak mideye balon yerleştirilmektedir.

Balon belirli bir hacme ulaştırılmakta ve böylece midenin hareketi bozulmaktadır. Bu şekilde hastanın iştahı azalmakta ve yemek yeme kapasitelerinde azalmalar olmaktadır.

Bu gastrik balon yöntemi şu şekilde uygulanmaktadır;

  • İlk olarak hastaya sedasyon verilmekte ve hasta uyur vaziyetteyken endoskopi yapılmaktadır.
  • Endoskopi işlemlerinde önemli olan faktörler; hastada mide fıtığı ve midede aktif bir ülserin olup olmamasıdır.
  • Gastrik balonunun yerleştirilme süresi 5-10 dakika arasında sürmektedir. Daha sonra hasta uyandırılmaktadır.
  • İşlemden sonraki ilk birkaç gün sıvı diyeti uygulanırken 3.günden itibaren normal beslenme düzenine geçilmektedir.
İlginizi Çekebilir  Rahim Kanseri

1.      Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir gastrik balonunu diğer yöntemlerden ayıran en temel fark; takılması ve çıkarılması için endoskopik uygulama ve anesteziye gerek duyulmamasıdır. Kilo vermekte zorlanan kişilere uygulanan bu yöntem sayesinde kişinin daha az gıda tüketmesi sağlanmaktadır. Bu mide balonu çeşidi midede ortalama olarak 4 ay süreyle kalmaktadır.

Yutulabilir gastrik balonun uygulama aşaması şöyledir;

  • Bu işlemde anestezi ve endoskopiye gerek yoktur.
  • Kapsül formunda olan balon su yardımıyla yutulmaktadır.
  • Kapsülün uç kısmında bağlantı aparatı yer almakta ve bu aparat yardımıyla balon şişirilmektedir.
  • Röntgen ile balonun doğru konumlandırılması sağlanmaktadır.
  • Yapılan kontrollerin ardından balon ucunda yer alan aparat yavaşça çekilmekte ve ağızdan dışarı alınmaktadır. Bu şekilde işlem tamamlanmaktadır.
  • İşlem 20 dakika sürmektedir.

İşlemden sonraki süreçte bulantı ve kramp gibi durumlar meydana gelebilir. Beslenme önerileri ve ilaç kullanımı sayesinde bu yan etkiler kısa sürede giderilmektedir.

3.Sabit Hacimli Balonlar

Sabit hacimli balonlarda balon içerisine hem sıvı hem de hava verilmekte ve çıkarılana kadar başka bir işlem yapılmaya gerek duyulmamaktadır. Sabit hacimli balon midenin içerisinde 6 ay süre boyunca kalmaktadır.

Daha uzun süreli kaldığında midede yaralara neden olabilmektedir. Bu hacimli balonların uygulanması diğer mide balonu çeşitlerine kıyasla daha kolaydır. Sabit hacimli balon işleminin süresi 15-20 dakika arasındadır. Bu yöntemin içerisinde hava ile ve sıvı ile şişirilen yöntemler bulunmaktadır.

Hava ile şişirilen balonlar;

  • Dış bölgesi silikon kaplı bir balondur. Bu sabit hacimli balon şişirildikten sonraki ağırlığı 30 gramdır. Bu hafiflik sayesinde balon mideye yerleştirildikten sonra bulantı ve öğürtü hissi daha az yaşanmaktadır. 6 ay kadar midede kalmaktadır.

Sıvı ile şişirilen balonlar;

  • Yumuşak bir yapısı vardır ve endoskopik yöntemler kullanılarak mideye yerleştirilmektedir. Tuzlu su çözeltisi ile şişirilen sıvı hacimli balonların içerisine mavi boya katılmakta ve böylece herhangi bir kaçak durumunda dışkı veya idrar mavi renge boyanarak erken uyarı oluşturulmasını sağlamaktır.

4.Ayarlanabilir Mide Balonu

Ayarlanabilir gastrik mide balonu kilo vermede cerrahi olmayan müdahalelerden birisidir. Bu gastrik balon kilo vermenin yanı sıra kilonun kontrolünü de yeniden sağlamaya olanak sağlamaktadır. Bu balonunun en önemli özelliği 1 yıllık süresi olması ve ayarlanabilir özelliği olmasıdır. Spatz ayarlanabilir tedavi uygulamasında 27 ve üzeri vücut kitle endeksi gerekmektedir.

Spatz yöntemi sayesinde balon 3 ve 4 ay içerisinde iştahı kaybetmeyi sağlamakta ve yüksek oranda kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bu gastrik balonun tipik gastrik balona göre özellikleri şöyledir;

  • Bir yıl kullanılabilecek şekilde güvenlidir. Bu süre şimdiye kadar denenmiş olan tüm gastrik balon yöntemlerinden daha yüksek bir süredir.
  • Eşsiz bir ayarlama yöntemi olmasından dolayı hekim gerekli gördüğü taktirde balonun hacmini basit bir uygulamayla ayarlayabilmekte ve böylece kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Ancak tipik gastrik balonlar mideye alıştıktan sonra balonun etkisi azalmaktadır.
  • Spatz balon kullanan kişiler balon çıkarıldıktan sonraki ilk 2 sene içerisinde verdikleri kilo oranını korumaktadır.

Mide Balonu Nasıl Etki Eder?

Gastrik balonunun en önemli avantajı; midede yer kaplaması ve tokluk hissi yaratmasıdır. Hasta tokluk hissinden sonra yiyecek alımına sınırlandırma getirmektedir. Balonun sağladığı etkiler yalnızca bununla sınırlı değildir.

Yiyecek alımının sınırlandırmasıyla birlikte işlemden sonra yapılacak olan diyet programına da daha kolay uyum sağlanmaktadır. Ayrıca uygulama sonrasında kişinin beslenme tarzı değişmekte ve yeme alışkanlıkları da farklılaşmaktadır.

Uygulama sonrasındaki ilk iki hafta boyunca tokluk hissiyatı ortaya çıkmaktadır. 6’ıncı haftadan sonra iştah yerine gelmeye başlamakta ancak az bir gıda alımıyla doyum hissine ulaşılmaktadır. Gastrik balonu işlemi sonrasında öğünlerin programlı ve bilinçli bir şekilde alınması sayesinde hedeflenen değerlere ulaşılabilir.

7-13 haftalarda kilo kaybı devam etmekte ve ancak ilk haftalara göre daha az kilo verilmektedir. Bu dönemde kilo verebilmek için diyet ve egzersizlere ağırlık verilmelidir. Özellikle yeni diyet ve egzersizlerin hayat tarzı olarak yerleştirilmesi oldukça önemli bir husustur.

Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Balon, obezite tedavisinde geçici olarak kullanılan yöntemlerdir. Obezitenin yanı sıra bu soruna bağlı olarak gelişebilen diğer hastalık risklerini de oldukça düşürmektedir. Özellikle mide balonu yeni beslenme alışkanlığı kazanma amacıyla 6 ay ya da 1 yıl süreyle destek sağlamaktadır. Gastrik balonunun uygulandığı kişiler şunlardır;

  • 18-60 yaş arasındaki hasta olan kişiler
  • Daha önce birçok kilo verme metodu denemiş ancak başarısız ola kişiler
  • BMI 35 üzerinde olan ve obezite işlemi öncesinde zayıflaması gereken kişiler
  • Sindirim sistemi bölgesinde mide fıtığı, darlık ve ülser gibi sıkıntıları olmayan kişiler
  • Alkol ve ilaç bağımlılığına sahip olmayan kişiler
  • Hamile kalma riski 12 ay boyunca olmayanlar
  • Bu işlem öncesinde bariatrik cerrahi, bağırsak tıkanıklığı ve peritonit öyküsüne sahip olmayanlar
  • Yüksek doz ağrı kesici ve aspirin kullanım geçmişi olmayanlar
İlginizi Çekebilir  Karaciğer Biyopsisi

Gastrik balon uygulamasının uygun olmadığı kişiler;

  • Vücut kitle endeksi 30’un altında olan kişiler
  • Mide ülseri, on iki parmak bağırsağı ülseri ve Crohn rahatsızlığına sahip olan kişiler
  • Sindirim sistemi kanaması riski altında olan kişiler
  • Alkol ve madde bağımlısı olanlar
  • Anestezi uygulamasından yararlanamayacak şekilde kötü bir sağlık profiline sahip olanlar
  • Büyük mide fıtığı sorunu olanlar
  • Yemek bozukluğu olan kişiler
  • 16 yaşından küçük v 60 yaşından büyük olan kişiler
  • Psikolojik sorunları olanlar
  • Geçmişinde açık karın ameliyatı olan kişiler

Obezite cerrahisi işlemleri öncesinde hastanın belirli bir kiloya sahip olması gereklidir. Böylece işlem sırasında cerrahi risklerden minimuma düşürülmektedir. Dolayısıyla ciddi yan hastalıkları olan kişiler için ilk basamak olarak mide balonu yöntemi gerçekleştirilmektedir.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Gastrik balonun takılma aşaması şu şekilde gerçekleşmektedir;

  • Balonun mideye yerleştirilebilmesi için endoskop adı verilen ışıklı kameradan yardım alınmaktadır.
  • Endoskop cihazı 0,8-12 mm kalınlığına sahiptir ve yemek borusundan rahat bir şekilde geçebilmektedir.
  • İşlem sırasında sedasyon uygulanmakta ve solunum durdurulmadan hastanın 15 dakika uyuması sağlanmaktadır. Bu 15 dakika işlem süresidir ve hasta bu esnada herhangi bir şey hissetmemektedir.
  • Bu işlemde tam bir endoskopik muayene yapılmakta ve yemek borusundan on iki parmak bağırsağına kadarki sindirim sistemi kapsamlı bir şekilde incelenmektedir.
  • Midede ülser, gastrit ve şüpheli bir lezyon görülmediğinde balon mideye indirilmektedir.
  • Daha sonraki işlemde aşamalı bir şekilde balon doldurulmaktadır. Balonu doldurmak için mürekkep şekline benzer bir boya kullanılmaktadır. Bu boyanın kullanım amacı; herhangi bir ufak sızıntıda hastanın boya rengi sayesinde sorunu fark etmesini sağlamaktır.
  • Balon şişirilme işleminden sonra endoskop çıkarılmakta ve süreç sonlandırılmaktadır.
  • Balon takılma işlemi yaklaşık olarak 15-20 dakika arasında sürmektedir.
  • İşlem tamamlandıktan sonra hasta kendine gelmekte ve birkaç saat dinlendikten sonra hastaneden ayrılmaktadır.
  • İşlemden sonraki erken dönemde herhangi bir rahatsızlık meydana gelmemektedir. Birkaç saat geçtikten sonra mide bulantısı ve mide krampları gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
  • Bu tarz yan etkilerin sebebi gastrik balonunun midede oluşturduğu kitle etkisidir. Yan etkiler genel olarak 3-4 gün sürmektedir. Bu rahatsızlıklar ağız veya damar yolundan alınacak ilaçlarla hafifletilebilir.
  • 6 aylık sürenin sonunda endoskopik yöntemlerle balon çıkarılmaktadır. Özel aparat ile balon sıvısı boşaltılmakta ve balon tutucu aracılığıyla çıkartılmaktadır.

Mide Balonu Avantajları Nelerdir?

  • Gastrik balon yöntemi cerrahi bir müdahale değildir. Bundan dolayı hasta kısa bir süre içerisinde taburcu olabilmektedir.
  • İşlemden sonra yaşam standartlarına kısa bir süre içerisinde adapte olmak mümkündür.
  • Gastrik balon uygulamasında endoskopik teknikler kullanıldığı için balon 20 dakika gibi bir sürede mideye yerleştirilebilmektedir.
  • Geri döndürülebilir işlemlerdir. Özellikle beklenmedik bir risk durumunda midede bulunan balon kısa sürede etkisiz hale getirilebilir.
  • Bu uygulamanın yapılmasıyla hiçbir organda veya sistemin çalışmasında değişiklik olmamaktadır. Yalnızca balon midede fazla yer kaplaması ve buna bağlı olarak yeme hissinin azalması sağlanmaktadır.
  • İşlemden sonra diyet ve egzersiz programlarına uyulduğu taktirde aşırı kilolardan hızlıca kurtulmak mümkündür.
  • Bu yöntemin tercih edilmesindeki ana neden; 6-8 ay içerisinde mideden çıkarılabilmesidir.
  • Diğer kilo verme tedavilerine oranla daha az maliyetlidir.
  • İlk işlemden sonra hedeflenen değerlere ulaşılmadığında tekrar edilebilir.
  • Doyma hissi oluşturması ve gıda alımını kısıtlaması mide balonu yönteminin önemli özellikleri arasındadır.
  • Beslenme alışkanlıkları korunduğu taktirde gastrik balonunun başarısı oldukça yüksektir.

Mide Balonu Uygulaması Öncesinde Yapılması Gerekenler

  • İşlemden en az 6 saat öncesine kadar hiçbir şey içilmemeli ve uygulamadan 12 saat öncesine kadar herhangi bir şey yenilmemelidir.
  • Balon şişirildikten sonra mide bulantısı gibi sorunlar meydana gelebileceği için işlemden önce yapılması gerekenlere dikkat edilmelidir.
  • İşlem ortalama olarak 15-20 dakika sürmekte ve yerleştirilen balon çeşidine göre anestezi uygulamalarından yararlanılmaktadır.
  • Mide bulantısı önleyici ilaçlar doktor tarafından verilebilir.

Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gastrik balon işlemi sonrasında tedavi sürecinin tam olarak bitmesine kadar hastanın uyması gereken bazı noktalar vardır. Mide balonu işleminden sonra hastanın harfiyen uyması gereken faktörlerden en önemlisi diyettir. Bu diyet sürecine dair şunlardan bahsedilebilir;

  • İşlemden sonraki ilk 3 gün sıvı alımına başlanmakta ve sonrasında hafif ve yumuşak yiyecekler tüketilmelidir.
  • İşlemin 10. Gününden itibaren doktorun vereceği talimatlara göre katı gıda alımına başlanabilir.
  • Hastanın uygulayacağı sıkı diyet vücudun balona uyum sağlamasına imkân tanımaktadır.
  • Balon yerleştirildikten sonraki zaman diliminde minimal düzeyde rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunlar doğal süreçlerdir ve uzun süreli olması durumunda doktora başvurulmalıdır.
İlginizi Çekebilir  Endoskopik Biyopsi

Gastrik balonu sonrasında beslenme şu şekilde olmalıdır;

  • Yemekler çok yavaş olacak şekilde ve çiğnenerek yenmelidir.
  • Gıdaların küçük parçalara ayrılarak yenmesi ve küçük tabaklarla servis edilmesi oldukça önemlidir.
  • Aşırı şişkinlik hissedildiği taktirde yemeyi bırakmak gerekmektedir.
  • Günlük atıştırmadan kaçınılmalıdır.
  • Günde üç ana öğün ve üç ara öğün dışında yemek yenilmemelidir.
  • Günde en az 1,5 litre olacak şekilde su içilmesine dikkat edilmelidir.
  • Yemek yenirken aynı anda sıvı alınmamasına dikkat edilmeli ve öğünlerden sonra sıvı içmek alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Gazlı içeceklerden uzak durulmalı ve sert kahve içilmemelidir.
  • Çok geç saatlerde yemek yenilmemelidir.
  • Yemekten önce sigara kullanılmamalıdır.
  • Yatmadan en az 2-3 saat öncesinde yeme ve içmeyi kesmek gereklidir.
  • Midede ağrı hissedilirse yatış pozisyonu değiştirilmelidir.
  • Gün içerisinde 1 saate yakın egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.
  • Bulantı ve kusma ilaçlarla düzeltilemediğinde direkt olarak doktora başvurulmalıdır.

Mide Balonu Fiyatları 2024

Günümüzde bu tarz operasyonları gerçekleştiren merkez sayılarında artışlar yaşanmaktadır. Bu merkezlerin artmasıyla buna bağlı olarak fiyat dalgalanmalarında da değişiklik meydana gelmektedir. Gastrik balonu fiyatlarını belirleyen bazı kriterler mevcuttur. Bu kriterler şunlardır;

  • Kullanılan balon modeli ve çeşidi
  • İşlem süresi
  • Merkezin bulunduğu yer
  • Kullanılan malzeme
  • Cerrahın başarısı
  • Bakım hizmetleri

Bu maddeler içerisinde yer alan bakım hizmetleri sürece ekstra fiyat yansıması olarak eklenmektedir. Bundan dolayı işlemin yapılmasına karar verilmeden önce detaylı bir şekilde fiyat araştırılmalıdır.

İnsan sağlığını ön planda tutmaya özen gösteren kurumlardan hizmet almak oldukça önemli bir konudur. Uygulama merkezinin seçiminden önce bu tarz nitelikler dikkate alınmalıdır.

Operasyon sırasında ekstra maliyetler ödememek adına güvenli kurumlarla görüşülmelidir. Mide balonu işlemleri ile ilgili detaylı bilgi almak için işlemin yapılacağı kurumla iletişime geçilebilir. Mide balonu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Mide Balon ile Ne Kadar Kilo Verilir?

Gastrik balonu yöntemleri sayesinde toplam kilonun %15-20’sini verebilmek mümkündür. Ancak bu ortalama bir sayıdır ve verilecek kilo oranı hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Kişinin vücut indeksi, yağ oranı ve kilo tipi ne kadar kilo verileceğinde etkili olan unsurlardır.

Bu işlem sonrasında ne kadar kilo verildiğinin yanı sıra kilonun niteliği de oldukça önemlidir. Gastrik balonu sonrasında önemli olan unsurlar, verilen kilonun yanı sıra sağlıklı olmak ve sağlıklı görünmektir.

Hangi Tip Mide Balonu Tercih Etmeliyim?

Hangi tip balonun seçileceği uygulama merkezinde yapılacak testlerden sonra belli olmaktadır. Gastrik balonu yönteminin içerisinde 4 çeşit balon bulunmaktadır. Bu balon çeşitleri;

  • Hava ile şişirilen
  • Sıvı ile şişirilen
  • Ayarlanabilir malzemeden yapılan balonlar
  • Sabit hacimli balonlar

Balon seçimi öncesinde hastaya gerekli olan testler yapılarak hangi gastrik balonun seçileceğine karar verilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan gastrik balonu sıvı ile şişirilenlerdir. Bu balon çeşidinin sık kullanılmasının nedeni; herhangi bir sızıntı durumu öncesinde başarılı takip sağlamasıdır.

Mide Balon Çıktıktan Sonra Geri Kilo Alınır Mı?

Gastrik balon işlemi uygulandıktan sonra hastanın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle işlemden sonraki ilk bir ay oldukça önemli bir zaman dilimidir. Bu süreçte hastada kramp ve bulantı gibi bazı yan etkiler görülmekte ve yeni sürece alışmakta zorlanmalar olabilmektedir. Süreç tamamlandıktan sonra ve balon çıktıktan sonra yeniden acıkma ve midede boşluk hissi meydana gelebilir. Bundan dolayı hem beslenme hem de egzersiz programına devam etmek kilo almama adına önemli bir husustur.

Mide Balon Uygulamasının Riskleri Nelerdir?

Cerrahi bir girişim olmayan gastrik balon işlemlerinden sonra riskler oldukça az görülmektedir. Özellikle işlem uzman bir doktor tarafından yapıldığı taktirde riskler yok denecek kadar az olmaktadır. Ancak az ve nadirde olsa uygulamaya dair bazı riskler mevcuttur. Bunlar;

  • Kanama riski
  • Anestezi-sedasyon riski
  • Balon patlaması ve sızdırması riski
  • Karın ağrısı
  • Kusma ve mide bulantısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir