Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Mide Küçültme, aşırı kilo problemi yaşayan kişilere uygulanan bu ameliyatı kilo sorununun yanı sıra diyabet ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklara sahip olanlara da uygulanmaktadır. Genel olarak diyet ve egzersiz yöntemlerine rağmen kilo veremeyen kişiler bu operasyona başvurmaktadır.

Zayıflamanın ilk adımlarından birisi olan bu cerrahi işlem sayesinde ilk olarak kişinin insülin direnci kırılmakta ve bu durum beslenme düzeninde kişiye büyük kolaylık sağlamaktadır.

Uzman cerrahlar tarafından yapılan bu cerrahi işlem sayesinde açlık ve tokluk hormonu ve kan şekeri sağlayan hormonlarda denge oluşturulmaktadır. Bu ameliyatta midenin hacmi küçültülmekte ve hastanın az bir gıda tüketimiyle tok hissetmesi sağlanmaktadır.

Bu operasyon sürecinde midenin belirli bir kısmı cerrahi tekniklerle çıkarılmakta ve geriye tüp şekline benzer mide bırakılmaktadır. Mideden çıkarılan kısım Ghrelin adı verilen hormonu sağlamakta ve bunun çıkarılmasının ardından iştah kontrolü belirli bir seviyede gerçekleştirilmektedir.

Kilo sorununa kalıcı olarak çözüm sağlama amacıyla yapılan mide küçültme operasyonları sonrasında kişinin midesi küçüldüğü için vücuda alınan kalori oranında da azalmalar görülmektedir. Bu şekilde zaman içerisinde kilo dengesi oluşturulmaktadır.

Aynı zamanda bu süreçte vücutta fazla strese maruz kalmamakta ve böylece olası psikolojik sorunlardan da uzak kalınabilmektedir. Süreç sonrasında mide muz gibi ince bir tüpe benzemekte ve midenin %80’lik kısmı çıkarıldığı için gıda alımı da belirli ölçüde kısıtlanmaktadır.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Midenin %75-80’lik kısmının çıkarıldığı mide küçültme operasyonları belirli aşamalara göre yapılmaktadır. Bu operasyonlar, midenin büyük bir kısmının cerrahi operasyonlar kullanılarak ayırılması şeklindedir. İşlem süreci şu şekilde gerçekleşmektedir;

  • Süreç öncesi hastanın değerlendirilmesi için geniş kapsamlı test ve tetkikler yapılmaktadır.
  • Kişi bu ameliyata uygunsa gerekli hazırlıklar yapılmakta ve premedikasyon ilaçları kullanılmaktadır.
  • Daha sonra obezite operasyonları için hazırlanan donanımlı ve steril ameliyathanede laparoskopik cerrahi teknikleriyle uygulama gerçekleştirilmektedir.
  • Laparoskopik yöntemler sayesinde hasta fazla strese maruz kalmamakta ve işlem sonrasında iyileşme süreci oldukça hızlı olmaktadır.
  • İşlem esnasında 1,4 cm yarıklar oluşturulmakta ve uç kısmında kamera olan aletler aracılığıyla yapılan küçültme ameliyatında midede açlık hissi oluşturan Ghrelin hormonu tamamen alınmaktadır.
  • Ameliyat sırasında kamera görüntüsüyle birlikte özel aletler kullanılarak midenin %75-80’lik kısmı kesilmekte ve kalan parçalar bağırsaklara bağlanmaktadır. Mide küçültme işlemi bu şekildedir ve geri dönüşü olmayan uygulamalardır.
  • İşlem sırasında genel anestezi uygulaması yapıldığı için hasta ağrı veya acı hissetmemektedir.
  • Ameliyat sonrasında da hasta ciddi ağrılar yaşamamaktadır. Bunun nedeni; ameliyat kapalı ve laparoskopik tekniklerle uygulanmaktadır ve karın kasları ve zarları kesilmeden işlem yapılmaktadır. Yalnızca ameliyattan sonra midede gerginlik hissi oluşabilir.

Fazla karbonhidrat tüketen ve yeme ihtiyacı hisseden kişiler için başarılı sonuçlar sunan bu işlemler içerisinde gastrik bypass ameliyatı da yer almaktadır. Gastrik bypass yöntemlerde de laparoskopik teknikler uygulanmaktadır.

Bu operasyon sırasında da midenin küçük bir bölümü ayrılmakta ve doğrudan ince bağırsağa bağlanmaktadır. Bu işlemin mide küçültme uygulamasından farkı midenin tamamen çıkarılmamasıdır.

Mide Ameliyatlarını Kimler Yaptırabilir?

Bu işlemlerin belirli şartları vardır ve herkese uygulanmamaktadır. Mideni küçültülmesini isteyen kişilerin öncelikle diyet ile zayıflamış olmayı denemesi ve egzersiz yaparak kilo vermeye çalışmış olması gerekmektedir.

Aynı zamanda bu kişilerin ilaç tedavisine rağmen kilo vermemiş olması da gereklidir. Kişi bu yöntemleri denemesine rağmen kilo veremiyorsa kişiye mide küçültme ameliyatı tavsiye edilmektedir.

Kişiler, işlem öncesinde endokrinoloji bölümüne yönlendirilmekte ve gerekli muayeneler yapılmaktadır. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda işlem sırasında veya sonrasında aksilik yaratacak bir durumun olmadığından emin olunmaktadır. Buna ek olarak vücut kitle endeksi 40’dan yüksek olan ve beden kitle endeksi 35’ten küçük olanlar bu ameliyattan yararlanabilmektedir.

Bu uygulamadan yararlanacak olan kişiler 18-65 yaş arasında olmalıdır. 18 yaşında olan kişiler için aile izni alınmakta ve yaşanan rahatsızlıkların tehlike oluşturuyor gerekmektedir.

65 yaşın üzerindekiler içinde genel sağlık durumu değerlendirilmekte ve buna bağlı olarak karar alınmaktadır. Mide küçültme ameliyatı, kilolardan kurtulmanın yanı sıra kişinin sağlığı için tehlike oluşturan hastalıkların tedavisinde de oldukça önemlidir. Bu hastalıklar; hipertansiyon ve tip 2 diyabettir.

Fazla kiloları nedeniyle uyku apnesi sorunu yaşayan hastalara bu uygulama tavsiye edilmektedir. Bu işlemlerdeki en önemli unsur, işlemin estetik kaygı ve zayıf görünmek için uygulanmadığıdır. Özellikle işlem öncesinde doktor gerekli bilgileri hastaya iletmekte ve karşılıklı görüşme yapılarak süreçten beklentiler konuşulmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Endoskopik Biyopsi

Mide Küçültme Hangi Yaşlarda Uygulanabilir?

Bu işlem genel olarak obez bireylere uygulanmaktadır. Dolayısıyla obezite sorunu; genç, yaşlı, çocuk ve yetişkinlerin her birisinde görülebilir. Özellikle günümüzde sürekli televizyon ve bilgisayar karşısında oturmaktan ve sağlıksız beslenmekten dolayı birçok kişide obezite sorunu yaşanmaktadır. Bu yüzden obezite tedavi yöntemlerinden birisi olan mide küçültme ameliyatının hangi yaştaki hastalara uygulandığı merak edilmektedir.

Kesin bir yaş sınırından bahsetmenin dışında bu uygulama için ortalama bir yaş aralığı verilebilir. Kişinin mide ameliyatı olup olmayacağı yaşla birlikte kişinin diğer hastalıkları da değerlendirilerek karar verilmektedir.

Bundan dolayı ilk olarak hastanın fiziksel gelişim durumu göz önüne alınmaktadır. Ebeveynlerinin onayı alındığı taktirde 15 yaşını dolduran kişiler bu cerrahi yöntemlere başvurabilmektedir.

Bu uygulamanın yapılabilmesi için kişinin yaşıyla birlikte genel sağlık durumu da dikkate alınmaktadır. Özellikle 18-65 yaş arasında olan obez kişilere işlem uygulanmaktadır. Ancak bu yaş aralığındaki kişilerin genel sağlık durumlarına bakılmakta ve ameliyatı kaldırıp kaldırmayacakları değerlendirilmektedir.

65 yaş ve üzerinde olan kişilerde bakılan en önemli faktör; kişinin sağlık durumudur. Genel kapsamlı tetkikler yapıldıktan sonra bu yaş aralığındaki kişilerin mide küçültme ameliyatı olup olmamasına karar verilmektedir.

18-80 yaş sınırı dışındakilere bu işlem uygulanmamaktadır. Aynı zamanda işlem sonrasında diyetine dikkat etmeyecek olan kişilerde yaş sınırı ne olursa olsun küçültme ameliyatı yapılmamaktadır.

Mide Küçültme Yöntemleri Nelerdir?

Bu uygulama içerisinde gerçekleştirilen 3 tane yöntem vardır. Bunlar;

  • Tüp mide ameliyatı
  • Mide kelepçesi ameliyatı
  • Gastrik bypass ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı

Fazla kilolarından muzdarip olan kişiler için gerçekleştirilen uygulamalardan bir tanesidir. Bu ameliyat yönteminde kişinin midesinin %75-80’lik kısmı çıkarılmaktadır. Bu işlem sırasında iştah hormon salgılayan mide bölümü alınmakta ve işlem sonrasında kişi daha az gıda alımıyla doymaktadır.

Tüp mide ameliyatı, morbid obezite tedavisinde kullanılan uygulamadır. Morbid obeziteye ek olarak tip 2 diyabet hastalıklarına sahip olanlarda bu tedaviden yararlanabilmektedir.

Tüp mide ameliyatı şu şekilde yapılır;

  • İlk olarak genel anestezi işlemi uygulanmaktadır.
  • İşlemde laparoskopik yöntemler kullanılmaktadır.
  • Cerrah ve hastanın tercihine göre işlem 4-5 delikten yapılabilir. Bu delikler küçük olduğu için estetik olarak herhangi bir sıkıntı olmamaktadır.
  • İşlem esnasında mideyi çok küçültmemek için yemek borusunun çapı kadar olan kalibrasyon tüpü mide girişine takılmaktadır. Bu tüp sayesinde aşırı darlık ve tıkanma sorunlarının önüne geçilir.
  • Özel kesici aletler ile mide kesilmekte ve işlem tamamlandıktan sonra kalibrasyon tüpü çıkarılmaktadır.
  • Ameliyat tamamlandıktan sonra birden fazla bölgede sızıntı olup olmadığına bakılmaktadır.

Mide Kelepçesi Ameliyatı

Diyet ve egzersizin yanı sıra birçok obezite tedavisinden yeterli verimi alamayan kişiler için yapılan yöntemlerden birisidir. Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan hastalara mide kelepçesi ameliyatı uygulanabilmektedir. Laparoskopik ameliyat yöntemiyle gerçekleştirilen bu işlemler oldukça fazla tercih edilmektedir.

Mide kelepçesi ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Genel anestezi altında yapılan bu uygulamanın aşamaları şu şekildedir;

  • İşlem öncesinde hastanın karın bölgesinin hijyeni sağlanmaktadır.
  • Daha sonra 1 cm’den büyük olmayan küçük kesilerle yemek borusu ve oradan mide bağlantı noktasına ulaşılmaktadır.
  • Laparoskopik tekniğin uygulandığı bu yöntemlerle bölgenin birkaç santim ilerisine mide kelepçesi yerleştirilmektedir.
  • Kelepçenin altında bir balon bulunmakta ve bu balon şişirilerek midedeki belirli bir alanın kaplanması sağlanmaktadır. Bu balon sayesinde besinler burada birikmekte ve bu durum hastaya midesinin dolu olduğu hissini vermektedir. Aynı zamanda kelepçe midenin çevresindeki diğer organlara zarar vermemesi için daraltılmaktadır.
  • Bu balon sayesinde besin iletimi oldukça yavaş gerçekleşeceği için hasta yemek yemek istemez ve hasta yavaşça kilo vermeye başlar.

Gastrik Bypass Ameliyatı

Obezite cerrahisinde uygulanan ve başarılı sonuçları ile ön plana çıkan işlemlerden birisidir. Bu ameliyat sayesinde kişinin mide hacmi küçültülmekte ve besinlerin emilimi azaltmaktadır.

Gastrik Bypass yöntemi sayesinde etkin bir kilo kaybı gerçekleşmektedir. Mide küçültüldüğü için kişi hızlı tokluk hissine ulaşmaktadır. Bu uygulama gerek görüldüğü taktirde geri dönüştürülebilmektedir.

Gastrik Bypass ameliyatı şu şekilde yapılır;

  • Bu işlemlerde de diğer obezite tedavilerinde kullanılan laparoskopik teknikler uygulanmaktadır. Ancak son yıllarda robotik cerrahi de sıklıkla tercih edilmektedir.
  • 4 ve 5 delikten ameliyat yapılmakta ve mide küçültülmektedir. Midenin yaklaşık olarak %95’lik kısmı bypass edilmektedir.
  • Bu ameliyat yöntemi sayesinde hastanın az gıda ile doyması sağlanmakta ve gıdanın belirli bir kısmının emilimi amaçlanmaktadır.
  • Ameliyattan sonra hastalar 4-5 gün boyunca hastanede kalmaktadır. Bu süreçte hasta takip edilmekte ve ilk kontrole kadarki süreç için beslenme planı hazırlanmaktadır. İki yıl boyunca hasta diyetisyen, obezite cerrahı, psikiyatri ve endokrinoloji uzmanı tarafından yakın bir şekilde takip edilmekte ve hastanın durumu gözlemlenmektedir.
İlginizi Çekebilir  Böbrek Biyopsisi

Mide Küçültme Ameliyatları Ne Kadar Sürer?

Bu ameliyatın süresi uygulama yöntemlerine göre değişiklik göstermektedir. Mide küçültme ameliyatında 3 farklı yöntem kullanılmakta ve bu yöntemlerin süresi birbiriyle aynı değildir. Aynı zamanda ameliyat süresini etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler;

  • Hastanın anatomisi
  • Kullanılan ekipman
  • Gerçekleştirilen yöntem
  • İşlemi gerçekleştiren uzmanın ve ekibinin tecrübesi

Tüp mide ameliyatı süresi;

  • İşlem ortalama olarak 1-2 saat arasında sürmektedir. Bu süreye dahil olan unsurlardan birisi anestezi uygulamasıdır.

Mide kelepçesi ameliyatı süresi;

  • Prosedürün uygulanması ortalama olarak 1,5-2 saattir.

Gastrik Bypass ameliyatı süresi;

  • Bu işlemin süresi de 1-2 saattir. Ancak ameliyat esnasında komplikasyonların oluşması ve kilo durumu gibi etkenler işlem süresini etkilemektedir. Kişinin yağ ve kilosunun fazla olması kullanılacak yöntemi ve buna bağlı olarak süreyi de değiştirmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyat tamamlandıktan sonra hastanın genel sağlık durumunun takip edilmesi için hasta belirli bir süre hastanede kalmaktadır. Hasta taburcu olduktan sonra evde istirahat süresi başlamaktadır. İşlemden sonra taburcu olanların dikkat etmesi gerekenler şunlardır;

  • İşlem sonlandıktan bir gün sonra duş alınabilir. Mide küçültme ameliyatı sonrasında hasta taburcu olduktan sonraki ilk bir hafta hafif yürüyüşler yapabilir.
  • Operasyondan sonraki ilk 2 hafta cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
  • Kesilerin olduğu bölgenin hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • Hekim tavsiyesine uyulmalı ve vitaminlerin düzenli olarak alınması gereklidir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekilen en önemli konu beslenme programıdır. Özellikle işlem sonrasındaki ilk bir yıllık sürede hekim tarafından uygulanan diyet programına uyulmalıdır.

Başta su olmak üzere gerekli olan sıvı tüketimi gerçekleştirilmeli ancak alkol ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Mide küçültme işlemi sonrasındaki yeni beslenme programının içerisinde genelde kalorisi düşük ve proteini yüksek besinler olmaktadır. Doktor tavsiyesine uyularak bu diyet programına sadık kalınmalıdır.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Kilo Verilir?

En sık uygulanan obezite tedavisi yöntemlerinden birisi olan mide küçültme ameliyatı çalışmaları sonucunda kilo verme durumu hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir.

Özellikle 12-18 aylık süreçte kilonun yaklaşık olarak %80’i verilmektedir. İşlem sonrasında en çok kilo verilen zaman dilimi uygulamadan sonraki ilk 4 aydır.

Ortalama olarak bakılacak olursa işlem sonrası ilk ay kilonun %20’si verilmektedir. İkinci ayda kilonun %30’u, 4 ay sonunda kilonun %45-50’si, 6 ay sonunda kilonun %60’ı, 9 ay sonunda kilonun %70’i ve 1 yıl sonunda kilonun %80’i verilmektedir. Bu istatistik içeriği hastaların ortalamasıdır.

Mide Ameliyatı Fiyatları 2024

Uygulamanın fiyatlarına ilişkin söylenebilecek birçok unsur vardır. Özellikle kişinin genel sağlık durumu, ameliyat öncesi süreç ve ameliyat detayları belli olmadan herhangi bir fiyattan bahsetmek mümkün değildir. İşlem için yapılması uygun görülen yöntem seçildikten sonra fiyatlar belli olmaktadır.

Bu fiyatlara ilişkin olarak uygulamanın yapılacağı merkez güvenilirliği ve piyasa şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Mide küçültme ameliyatı fiyatları ile ilgili detaylı bilgi için işlem için karar verilen merkezle iletişime geçilmelidir. Mide küçültme ameliyatı fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Ağrı Olur mu?

Mide ameliyatlarında uygulanan yöntemlerden birisi laparoskopik tekniklerdir. Bu teknikle gerçekleştirilen ameliyatlarda karın kasları ve zarları kesilmediğinden dolayı işlemden sonra ciddi ağrı durumlarıyla karşılaşılmamaktadır.

Hastada ağrılar olması durumunda doktor tavsiyesiyle hastaya ağrı kesici verilebilir. Mide küçültme ameliyatı olan kişiler işlemin gerçekleştiği akşam yavaş bir şekilde yürümeye başlamakta ve meydana gelen hafif ağrılar 2.gün sonunda geçmektedir. Hastada ilk gün ağrının yanı sıra gerginlik ve basınç hissi olabilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İşlemden sonra kişinin beslenme düzeninde değişiklikler yapılmaktadır. Kişinin beslenme şeklini diyetisyenler yeniden düzenlemektedir. Özellikle yeni diyet programına kalorisi düşük olan besinler eklenmektedir. Aynı zamanda protein değerleri yüksek olan gıdalarda program listesine eklenmektedir.

Bu süreçte karbonhidrat oranı yüksek olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Katı gıdalara geçildiğinde yemeklerin çok çiğnenmesi ve tüketilmesine özen gösterilmelidir. Katı gıdaların ilk haftalarda ezilerek yenilmesi önemli bir husustur.

İlginizi Çekebilir  Tüp Mide Ameliyatı

Mide Küçültme Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Mide ameliyatının yapılması için kişi bazı şartları taşımalıdır. Bunlar;

  • Kişinin vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olmalıdır. (morbid obez)
  • Kişinin VKİ’si 35-40 arasında olmalı ve buna bağlı olarak tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi problemlere sahip olanlar obez olarak kabul edilmekte ve bu kişilerde mide küçültme ameliyatı olabilmektedir.
  • Obezite ameliyatı kişinin daha zayıf bir görünüme sahip olması için yapılmamaktadır. Kişi bu şartları taşıdığı taktirde işlemi yaptırabilmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatına Nasıl Hazırlık Yapılır?

Uygulama öncesindeki hazırlık sürecinde yapılması gerekenler şöyledir;

  • Mide ameliyatı öncesinde vücut analizi yapılmaktadır. Bu analiz sırasında vücut kitle endeksi ve yağ oranı belirlenmektedir. Bazı koşullara bağlı olarak hastanın diyet yapması önerilmektedir. Bunlar; yan hastalıklar, yüksek VKİ, aşırı seviye karaciğer yağlanması ve yüksek yaştır.
  • Hasta sigara kullanıyorsa işlemden önce sigara kullanımı bırakılmalıdır. Özellikle işlemden bir ay öncesinde sigara bırakılmalıdır.
  • İşlem öncesinde diyet protein ağırlıklı olmalı ve beslenme taze sebzeler ile desteklenmelidir. Aşırı zorlayıcı diyet uygulaması gerçekleştirilmemelidir.

Mide Küçültme Ameliyat Sonrası Kilo Kaybı Nasıl Yaşanır?

İşlemden sonraki süreçte kilo verme 1 yıla kadar gözlemlenmektedir. Kilo ilk aylarda daha fazla verilirken diğer aylarda kilo verimi azalabilir. İlk ay yaklaşık olarak 12 kiloya kadar kayıp yaşanmaktadır. Ancak bu süreç herkeste aynı şekilde ilerlemeyebilir. Mide küçültme ameliyatı sonrasında kilo kaybı şu şekilde olmaktadır;

  • ay: 9 kilo
  • Ay: 6-7 kilo
  • ay: 5-6 kilo
  • ay: 4,5 kilo
  • ay: 4 kilo
  • ay: 2 kilo

Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Operasyon sonrasında oluşabilecek riskler şöyledir;

  • Sızıntı durumu
  • Mide ameliyatının olduğu alanda kanama
  • Kan pıhtılaşması sorunu
  • Mide bölgesinde darlık sorunu

Operasyon çeşidine göre oluşabilecek riskler;

  • Tüp mide ameliyatı riskleri; fıtık, reflü ve safra
  • Gastrik bypass ameliyatı riskleri; bağırsak tıkanıklığı, vitamin ve demir eksikliği sorunları
  • Mide kelepçesi ameliyatı riskleri; mide bandında gelişen komplikasyonlar, kelepçenin kayması, mide duvarının aşınması ve bandın ters dönmesi gibi sorunlar meydana gelebilir.

Mide Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınabilir Mi?

Obezite cerrahisi işlemlerini yaptırmak isteyen kadınlarda akla takılan sorulardan birisi işlemden sonra halime kalınıp kalınamayacağıdır. Mide küçültme ameliyatları hamileliğe herhangi bir engel oluşturmamaktadır.

Dolayısıyla bu düşüncede olan kişiler endişeye kapılmadan bu işlemden yararlanabilir. Ameliyat sonrasında vücut yeni beslenme düzenine alıştıktan sonra ve fazla kiloların verilmesiyle hamilelik süreci de rahat bir şekilde geçmektedir.

Mide Küçültme Olmak Spor Yapmaya Engel Midir?

Engel değildir aksine spor yapmak dolaşımım sistemini iyileştirmekte ve iyileşme sürecine olumlu etki yapmaktadır. İşlemden sonraki ilk hafta hafif yürüyüşlerle spor yapmaya başlanabilir.

Günler ilerledikçe yürüme mesafesi de artırılabilir. İşlemden sonraki ilk bir ay yavaş yürüyüşler daha sonra koşular yapılabilir. Kişi yeni beslenme ve egzersiz programına ne kadar çok uyarsa hızlı bir şekilde kilo verebilir ve sağlığını muhafaza edebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hastanede Yatış Gerekir Mi?

Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme durumuna göre hasta hastanede kalmaktadır. Özellikle uygulama sonrasındaki ilk 3-4 gün hastanın durumu yakından takip edilmekte ve herhangi bir sorun olup olmadığı değerlendirilmektedir.

Genel olarak 3 gün hastanede kalma süresi vardır. Bu süre tamamlandıktan sonra hasta taburcu edilmektedir. Hasta taburcu olduktan sonra yeni yaşam tarzına adapta olmaya çalışmaktadır.

Ameliyat Sonrası Fiziksel Aktivite Nasıl Planlanmalıdır?

Hastanın hangi egzersizleri yapacağı ile ilgili doktor hastayı detaylı bir şekilde bilgilendirmektedir. Doktor önerilerinin dışına çıkılmadan fiziksel aktiviteler gerçekleştirilebilir. İlk fiziksel aktiviteler ilk haftadan itibaren uygulanabilir. Yavaş yürüyüşler yaparak fiziksel aktivite süreçleri başlamaktadır.

Obezite ameliyatından 1 ay sonra hastalar yürüyüş, yüzme, bisiklete binme ve benzeri birçok aktivite rahatça yapabilir. Hasta kilo vermeye başladıkça birçok sağlık sorununda da yavaşça düzelmeler görülmekte ve fiziksel aktivitelerin bu sağlık sorunlarının düzelmesine etkisi oldukça büyüktür.

Ameliyat Sonrası Nasıl Gelişir?

Ameliyat sonrasında hastanın hayatında birçok değişiklik meydana gelmektedir. Hasta, hastaneden taburcu olduktan sonra iyileşme süreci başlamaktadır. Bu süreçte yeni beslenme planı v egzersiz programları hazırlanmakta ve hasta bu yeni sürece adapte olmaya çalışmaktadır.

Operasyondan sonraki zaman diliminde beslenme ve egzersize yönelik olarak doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Bu süre zarfında beslenmeye dikkat edilmeli, doktor kontrolleri aksatılmamalı, karbonhidrat düzeyi yüksek olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tüm bu içeriklere uyulduğu taktirde hasta hedeflerine ulaşabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir