Bağcılar Şafak Hastanesi

E-Sonuç
+90 212 630 45 45
Dil Seçin:
ArabicDutchEnglishGermanTurkish
Özel Bağcılar Şafak Hastanesi

Demirkapı, Velioğlu Cad. No:77 Bağcılar

WhatsApp Destek Hattı

+90 212 630 45 45

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebelikte beslenme çok önemlidir. Hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişebilmesi için doğru ve dengeli beslenmek şarttır. Eskiden annenin ne isterse yemesi ve bol bol kilo alması gerektiği düşünülürdü. Ancak bu sağlıksız bir duruma neden olmaktadır. Çünkü annenin alması gereken ideal kilo 10 kilodur. Bu kilo 2-3 kilo fazla olsa da 30 kilo olmamalıdır. Çünkü bir süreden sonra alınan kilolar bebeğe değil anneye gitmektedir. Bu noktada hem bebeğin büyümesi hem de annenin ihtiyaçlarının karşılanması hedef alınmalıdır.

Gebeliğin 8. haftasından itibaren bebeğin kemik oluşumu başlar. Bu nedenle kalsiyum alımı çok önemlidir. Gebelik süresince normalde ihtiyaç duyduğunuzun 2 katı kalsiyum almak şarttır. Kalsiyum açısından zengin besinler ise peynir, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, lor peyniri, taze badem, sardalye ve ayrandır.
Gebelikte protein gereksinimi de önemlidir. Proteini alabileceğiniz kaynakları balık, et, yer fıstığı, yoğurt, tavuk eti, yumurta, mercimek ve kaşar peyniri olarak sıralayabiliriz.

C vitamini vücudun direncini arttırmada bire birdir. Aynı zamanda demirin bağırsakta emilimini kolaylaştıran C vitamini gebelik süresince her gün bir miktar alınmalıdır. C vitamini uzun süre bekleyen ve pişirilen ürünlerde yok olmaktadır. Besinleri tazeyken tüketmeye önem vermelisiniz. Domates, lahana, karnıbahar, portakal, çilek, kiraz, yeşil biber ve kırmızı biber C vitamininin bol olduğu besinlerdir.

Lifli gıdalar da gebelikte çok önemlidir. Çünkü gebelik süresince anne adayı sıklıkla kabız problemi yaşayacaktır. Bu sorunun aşılmasında sebze ve meyveler yardımcı olacaktır. Diğer yandan kepekli ürünler de lif içermektedir. Ancak bol tüketilmesi önerilmez. Ahududu, bezelye, kuru üzüm, pırasa, kuru erik, hurma ve kuru kayısı lif açısından zengindir.

İlk haftalarda folik asit çok gereklidir. Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için gebelik süresince her gün bir miktar folik asit alınmalıdır. Folik asit yeşil sebzelerde bulunur. Ancak bu sebzelerin az haşlanarak tüketilmesi gerekir. Çünkü fazla haşlanması durumunda içeriğindeki folik asit kaybolacaktır.
Gebelikte gazlı içecekler, alkol, fast food, kızartma, tütsülenmiş gıdalar ve hamur işi ürünlerinin fazla tüketilmesinden kaçınılması gerekir. Bunlar gebelikte zararlı besinler grubundadır.

İlginizi Çekebilir  Skolyoz Anneler Tarafından Teşhis Edilebilir