Bağcılar Şafak Hastanesi

E-Sonuç
+90 212 630 45 45
Dil Seçin:
ArabicDutchEnglishGermanTurkish
Özel Bağcılar Şafak Hastanesi

Demirkapı, Velioğlu Cad. No:77 Bağcılar

WhatsApp Destek Hattı

+90 212 630 45 45

Safra Kesesi

Safra Kesesi; Vücudumuzda karaciğerin altında bulunan safra kesesi özellikle yağlı besinlerin enzimler tarafından daha kolay sindirilmesini sağlar. Safra kesesi taşı, polipler ve safra kesesi kanseri gibi durumların görülmesi halinde laparoskopik safra kesesi ameliyatı yapılarak sorun ortadan kesin olarak kaldırılır.

Laparoskopik ameliyat kapalı bir şekilde yapılır. Açık olarak yapılan ameliyatlara oranla daha az risklidir. Hastaya genel anestezi uygulanarak uyutulur.

Karın bölgesinden bir cm kadar delik açılır ve içerisine alet sokularak safra kesesi alınır. Safra kesesi besinler sayesinde ürettiği safrayı bağırsaklara ulaştırmakla görevlidir. Ancak safra kesesi olmadan da yaşanabilir.

Karaciğer ve bağırsaklar normal işlevini safra kesesi olmadan da yerine getirebildiği için bu ameliyat ile tamamen alınır. Böylece yeniden safra taşı ve tümör oluşumu önlenir. Ayrıca kanserli bölge tamamen temizlenebilir.

Safra Kesesi Taşları Başka Hastalıklara da Yol Açar Mı?

Safra kesesi taşları; safra kesesinin iltihaplanması, safra kanalına taşın düşmesiyle gelişen tıkanma sarılığı, tüm safra kanallarının ve pankreasın iltihaplanması gibi çok ciddi birçok hastalığa da neden olabiliyor. Hastalarda oluşan yakınmalar genellikle karın sağ-üst kısmında ağrı, bu ağrının sağa doğru yayılması ve sırtta sağ tarafta da hissedilmesi, bulantı ve bazen kusma atakları şeklindedir.

İltihaplanma varsa tabloya ateş de eklenir. Bu ağrılı ataklar genellikle yağlı ağır bir yemeğin ardından başlar ve 1-5 saat civarında seyreder.

Safra kesesi taşlarının diğer yol açtığı hastalık daha seyrek olarak da safra kesesinde bulunan büyük bir taşın kese duvarını uzun sürede delerek, bağırsağa geçmesi ve ince bağırsağın dar bir yerinde mekanik tıkanmaya neden olması bir başka komplikasyondur.

Doğal seyri esnasında giderek büyüyen ve sayıları artan safra taşları sürekli olarak safra kesesinin iç cidarını tahriş, kronik bir iltihap şeklindeki tablonun giderek kansere dönüşme riskini de arttırır. Özellikle 2–3 cm’lik boyutları aşan taş olgularında bu risk yüksektir.

İlginizi Çekebilir  Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı