Bağcılar Şafak Hastanesi

E-Sonuç
+90 212 630 45 45
Dil Seçin:
ArabicDutchEnglishGermanTurkish
Özel Bağcılar Şafak Hastanesi

Demirkapı, Velioğlu Cad. No:77 Bağcılar

WhatsApp Destek Hattı

+90 212 630 45 45

Uyku Apnesi ve Horlama

Uyku Apnesi ve Horlama İlişkisi

Uyku Apnesi uyurken nefes alıp verme sırasında nefeste duraksamalara (kesilmelere) neden olan yaygın bir hastalıktır. Uyku apnesi sırasında solunumdaki duraksamalar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar değişebilmektedir. Aynı zamanda uyku apnesi ile beraber normal solunumu takip eden yüksek sesle horlama veya boğulma sesi de çıkabilmektedir.

Uyku apnesi uykuyu bozan ve uyku kalitesini düşüren bir durumdur. Uyku apnesi sinsi bir hastalıktır. Kişi çoğu zaman hastalığının farkında değildir. Aynı zamanda uyku apnesi rutin kontrollerde ve kan testlerinde de ortaya çıkmaz. Ancak kişinin aynı evde yaşadığı yakınları. Çocukları veya eşi bu durumun farkına varabilir. Uyku apnesinin en yaygın görülen türü ise obstrüktif uyku apne sendromudur. Bu durumda nefes almaya çalışırken hava yolunda meydana gelen daralma nedeniyle yüksek sesli horlama ortaya çıkmaktadır.

Söz konusu uyku apnesi çoğunlukla kilolu kişilerde görülmekle beraber bademcik ve geniz eti büyümesi olan çocuklarda da rastlanmaktadır. Uyku apnesinin görülen bir diğer türü ise santral uyku apnesidir. Santral uyku apnesinde nefes alıp vermeyi denetleyen beyin alanı kasların düzenli çalışması için doğru sinyali gönderemez ve bu durumda kısa süreliğine kaslar çalışmaz ve nefes durur. Santral uyku apnesi herkesi etkileyebilirken genellikle bazı ilaçları kullanan kişilerde daha sık görülmektedir.

Uyku apnesi tedavi edilmediğinde hipertansiyon , kalp krizi , felç , obezite ve diyabet için riske neden olmasının yanı sıra kalp yetmezliği riskini arttırarak mevcut kalp yetmezliğinde kötüleşmeye neden olabilir.

UYKU APNESİ TEDAVİSİ

Uylu apnesi tedavisinde teşhisin ardından hastanın Nöroloji veya KBB doktoruna görünmesi gerekmektedir. Burada uyku apnesini tetikleyen anotomik bozukluklar olup olmadığı gözlemlenecektir. Eğer anotomik bozukluklar varsa bunlar tedavi edilmelidir. Ancak herhangi bir bozukluk yoksa uyku apnesini ilaçla veya cerrahi bir müdahale ile tedavi etmenin yolu olmadığı için özel bir cihaz kullanılır. Bu cihaz hastaya hava vererek kapanan üst hava yollarını açık tutar. Birkaç günlük kullanımda hastanın horlaması kesilir ve kaliteli bir uyku uyur.

İlginizi Çekebilir  MS ve MS İle Başa Çıkmak