Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?

Vertigo, beyin kaynaklı dengenin bozulması olarak adlandırılan bu yöntem, vertigo tedavisi ile düzeltilmektedir.. Kişinin denge kaybı yaşaması veya bir başka yöne savruluyor gibi hissetmesi genellikle iç kulak rahatsızlıkları sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Vertigo, bir hastalık değil olarak tanımlanmamakta ve genellikle başka bir hastalığın belirtisi olarak öne çıkmaktadır.

Vertigo nedeniyle birçok şikâyet ortaya çıkmaktadır. Bunlar; bulantı, kusma, kulakta dolgunluk hissi, çit görme ve bilinç bozukluğudur. Vertigo birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürmektedir.

Bazı vakalarda günler, haftalar ve aylar boyunca sürebilmektedir. Her yaşta görülen bu baş dönmesi sorunları 65 yaş ve üzerindeki kişilerde yaygındır. Sizler de vertigo tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz bizlere ulaşabilirsiniz.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigo tanısı konulmadan önce hastanın şikâyetlerinin detaylı bir şekilde dinlenmesi oldukça önemli bir konudur. Hastanın yaşadığı durumun anlaşılması için baş dönmesinin nasıl seyrettiğinin öğrenilmesi gereklidir.

Özellikle hastanın etrafındaki nesnelerin döndüğü veya gözlerini kapattığında kendisinin dönmesi gibi şikâyetler varsa bunun üzerinde durulmalıdır. Ayrıca bu baş dönmesinin bir dengesizlik hali olup olmadığı da iyice incelenmelidir.

Hasta bu sorulara net yanıtlar verdikten sonra sorunların ne zaman başladığı ve ne kadardır sürdüğü ile ilgili cevapların alınması da gerekmektedir. Bunlara ek olarak vertigoya eşlik eden semptomların olup olmadığı da sorgulanmalıdır. Bu semptomlar; bulantı, kusma, terleme ve çarpmadır. Beyin hastalıkları ile ilgili bir problemin olup olmadığı da bu süreçte öğrenilebilir.

Vertigo tanısı koyabilmek için hastanın kullandığı ilaçlar hakkında da sorular sorulmalıdır. Kullanılan ilaçlar kulak üzerinde etki yapabilir ve bu baş dönmesine sebebiyet verebilir.

Vertigo tanısı için Dix-Hallpike manevrası testinden yararlanılmaktadır. Ancak iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigodan şüphe duyuluyorsa bu test kullanılmaktadır. Bu test sayesinde doktor, vertigonun iç kulaktan mı yoksa beyin ilişkili bir sorundan mı kaynaklandığını öğrenebilmektedir.

Diğer tanı yöntemi; Head İmpulse testidir. Hastanın gözleri ve iç kulakların fonksiyonları değerlendirilmektedir. Vestibüler nörit durumundan şüpheleniliyorsa bu testten yararlanılmaktadır.

Tanı yöntemleri için kullanılan diğer testler; Romberg testi, Fukuda-Unterberger testi- ENG-VNG, posturografi, işitme testleri, MR, BT, görme testleri, kan ve alerji testleridir. Bu testler aracılığıyla tanı koyulduktan sonra vertigo tedavisi ile ilgili planlama yapılabilir.

Vertigo Neden Olur? Nasıl Oluşur?

İç kulak ve beyin arasındaki sinir geçidinde ortaya çıkan rahatsızlıklar vertigoya neden olmaktadır. Bu rahatsızlık geçici olabileceği gibi uzun süreli de sürebilir. Vertigoya sebep olan ve vertigo tedavisi gerçekleştirilmesi gereken rahatsızlıklar şöyledir;

  • Labirentit: iç kulaktaki enfeksiyonlardır. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları bu duruma neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkta görülen belirtiler; baş dönmesi ve baş dönmesi hissidir. Diğer görülen belirtiler; kulak çınlaması, kulak ağrısı, bulanık görme ve çift görmedir.
  • Kolesteatom: tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak orta kulakta ortaya çıkan rahatsızlıktır. Kulaktaki kemik yapılarına zarar vererek işitme kaybı sorunlarına neden olabilmektedir.
  • Vestibüler Nörit: vestibüler sinir iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlıkta bulanık görme, denge kaybı ve düşme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Vertigoya neden olan diğer durumlar;

  • Kafa travması
  • Migren
  • Sifiliz
  • Zona hastalığı
  • Ataksi
  • Beyin kökü ile ilgili hastalıklar
  • İnme
  • Akustik nörinom
  • MS hastalığı

Baş Dönmesi Tipleri Nelerdir?

•                    Periferik Kaynaklı Vertigo

İç ve orta kulaktaki denge merkezine bağlı olarak ortaya çıkan denge bozulması durumlarıdır. İç kulak ve denge siniri kaynaklı baş dönmeleri meydana gelmektedir. Santral kaynaklı baş dönmelerine kıyasla daha yaygın bir görülmektedir. Periferik vertigonun meydana gelmesindeki nedenler; kas iskelet sisteminde sıkıntı, hipotiroidi, hipoglisemi ve hipertiroidi gibi hastalıklar yer almaktadır.

·               Santral Kaynaklı Vertigo

Beyin sapı ve beyincikten kaynaklanan baş dönmelerinin detaylı bir şekilde incelendiği santral kaynaklı vertigo, merkezi sinir sistemindeki sıkıntılardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bu organlarda meydana gelebilecek inme, tümör, migren ve kanama gibi hastalıkların belirtisi kişide vertigo olarak görülmektedir.

Hastanın hem sağlık geçmişi hem de fiziksel muayenesinin ardından vertigo türü saptanabilmektedir. Vertigo türünün saptanmasından sonra vertigo tedavisi ile ilgili süreçler başlamaktadır.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vücuttaki denge organlarında meydana gelebilecek herhangi bir rahatsızlık vertigoya sebep olabilmektedir. Bu durumu anlayabilmek için hastalığa neden olan sorunların detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Vertigoya neden olan hastalıklar arasında kulak ve kulağa bağlı gelişen durumlar yer almaktadır.

Denge sinirinin iltihaplanması sonucunda vestibüler nörit ortaya çıkarken iç kulaktaki sıvı basıncının çoğalmasıyla Meniere rahatsızlıklarındaki ilk bulgular vertigoyu göstermektedir.

İç kulak sorunlarında kulakta çınlama, basınç hissi ve baş dönmesi meydana geldiğinde vertigonun varlığından şüphe duyulabilir. Ancak detaylı inceleme yapıldıktan sonra sorunun teşhisi konulabilir ve vertigo tedavisi süreçlerine geçilebilir.

İlginizi Çekebilir  Beyin Tümörü

Vertigonun nedenlerinden birisi de migren ağrısıdır. Denge organlarında veya sinirlerde soruna neden olabilecek akut ve kronik rahatsızlıklarda ilk semptomun vertigo olduğu söylenebilir. Merkezi sinir sisteminde meydana gelen vertigoların belirtileri; karıncalanma, uyuşma, şiddetli baş ağrısı ve felçtir. Bunların tanısını nöroloji hekimi yapmaktadır.

Vertigoya neden olabilen diğer durumlar; diyabet, kalp ritim bozuklukları, anksiyete, stres, üzüntü ve kan basıncı düzensizlikleridir. Baş dönmesinin tanısı konulduktan sonra vertigo tedavisi gerçekleşmektedir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigonun bilinen en önemli belirtisi baş dönmesidir. 5-10 saniyelik baş dönmeleri yaşatan vertigoya kulak çınlaması ve mide bulantısı eşlik etmektedir. Menier rahatsızlığı olarak adlandırılan vertigo tipindeki baş dönmeleri uzun sürelidir.

Bu hastalıkta şiddetli vertigo meydana gelmekte ve süreç ataklar halinde geçmektedir. Baş dönmesinin yanı sıra mide bulantısı ve buna ek olarak kusma sorunları da ortaya çıkmaktadır.

Vertigonun diğer belirtileri; kulakta dolgunluk, uğultu ve çınlamadır. Menier vertigo rahatsızlığında kulakta çınlama, uğultu ve duyma kayıpları yaşanmaktadır. Göz problemleri, nefes darlığı, denge bozukluğu, baş dönmesi, yorgunluk ve korku gibi durumlar vertigo belirtileri arasında yer almaktadır. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra vertigo tedavisi için yapılması gerekenler hazırlanmaktadır.

Vertigo Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş dönmesi tek başına bir hastalık olarak tanımlanmadığı için özel bir tedavi yönteminden bahsetmekte mümkün değildir. Baş dönmesine sebep olan hastalığın tanısı konulduktan sonra bu hastalıklar, ilaç ve fizyoterapi sayesinde düzelebilir. Vertigo tedavisi ile ilgili şunlar söylenebilir;

Vertigo rahatsızlığına sahip hastanın fizik muayenesi;

  • Otolojik muayene: kulak muayenesi yapılmakta ve akıntılı bir orta kulak rahatsızlığı varsa vertigoya neden olan hastalık tanısı koyulabilir.
  • Nöro-otolojik muayene: bu muayenede birçok test uygulanmaktadır.

Vertigo hastalığına sahip olanlar için uygulanan tedaviler;

  • Vestibüler rehabilitasyon: bu vertigo tedavisi ile hastanın dengesi düzene sokulmakta ve hastanın kendisine olan güveni artırılmaktadır.
  • Baş hareketleri esnasında görme bozukluğu yaşayanların sorunu düzeltilmektedir.

Vertigo rahatsızlığı yaşayan hastaların yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi düşmelerdir. Bunun tedavisi için;

  • Vestibüler rehabilitasyon sayesinde egzersizler yapılmakta ve bu vertigo tedavisi 2 sene boyunca uygulanmaktadır.

Meniere hastalığı için tedavi;

  • Bu hastalık için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ilerlemesini durdurabilmek için ilaç tedavisi gerçekleştirilmektedir.

İç kulak sıvı kaçağı tedavisi;

  • Kapanmayan bu sıvı kaçağı durumları için ameliyat yapılmaktadır.

Vertigoya Neden Olabilecek İç Kulak İlişkili Problemler

Labirentit (İç Kulak İltihabı)

İç kulaktaki virüs sayesinde hem denge hem de işitme organı ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlardan sonra hastada hızlı bir şekilde yoğun baş dönmesi ve işitme kaybı meydana gelmektedir.

Baş dönmesi ve mide bulantısını engelleyebilmek için ilaç tedavisinden yararlanılmaktadır. Bu ilaç tedavisi içerisinde kortizonda yer almaktadır. Vertigo tedavisi sonrası ilk 1 ay içerisinde iyileşmeler görülür. İşitme kalıcı olurken bazı kişilerde de dengesizlik hissi kalıcı olmaktadır.

Vestibüler Nörit

Denge organından beyne sinyaller götüren sinirin iltihaplanması baş dönmesi meydana gelmektedir. Dengesizliğinin yanı sıra bulantı ve kusma belirtilerine de sahiptir. Bu belirtiler ani başlamakta ve ilk birkaç gün yoğun bir şekilde hissedilmektedir.

Baş hareketleri ile şiddetlenen baş dönmesi 2-3 gün içerisinde hafiflemekte ve kaybolması ayları bulmaktadır. Vertigo tedavisi içerisindeki egzersizleri yaparak bu sorundan kurtulmak mümkündür.

Kolesteatom

Orta kulak iltihabına bağlı olarak gelişmektedir. Orta kulaktaki Kolesteatom kesesi zaman geçtikçe genişlemekte ve çevre dokulara zarar vermeye başlamaktadır. Bu rahatsızlık genel olarak cerrahi operasyonlarla tedavi edilmektedir. Bu vertigo tedavisi ile bölgedeki kese tamamen çıkarılmakta ve enfeksiyon yok edilmektedir.

Kolesteatom belirtileri şunlardır;

  • Kötü kokulu kulak akıntısı
  • Baş dönmesi
  • İşitme kaybı
  • Fasiyal sinirin etkilenmesiyle yüz felci görülebilir.

Meniere hastalığı

İç kulakta bulunan endolenf sıvısının miktarında artma olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın oluşma sebepleri tam olarak saptamamıştır. Ancak sorunun endolenf sıvısında olduğu gözlenmiştir.

Öngörülmeyen vertigo atakları ve işitme kaybına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlık, kişinin yorgun hissetmesine sebep olmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Aynı zamanda kişi bu hastalık dolayısıyla dengesini kaybetmekte ve kişinin yaralanma riski artmaktadır.

Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV)

İç kulakta bulunan küçük kalsiyum kristallerinin yapışık olarak bulundukları alandan koparak iç kulak sıvısında serbest kalmasıyla denge kanallarının içine girmesinden kaynaklı oluşmaktadır.

Bazı baş pozisyonları sayesinde gözlerde istemsiz hareketler görülmesine neden olabilmektedir. Zaman geçtikçe kendiliğinden düzelen bu rahatsızlık vertigo tedavisi ile düzeltilebilir.

İlginizi Çekebilir  Kemik İliği Biyopsisi

Akustik Nöroma

İyi huylu tümördür ve yavaş büyümektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde cerrahi girişimler ve radyasyondan yararlanılmaktadır. Bu akustik nöroma hastalığının neden olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak belirli bir tümörün baskılayıcı olan bir gende bir bozukluk olması durumunda meydana geldiği düşünülmektedir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Vertigo için belirli bir bağlantı bulunamadığı durumlarda sorunu tespit etmek daha zor olabilmektedir. Bir muayene ile sorunun kaynağına inilebilir. Daha ayrıntılı muayeneler için sinir uzmanı veya kulak-burun-boğaz uzmanından yardım alınabilir. Baş dönmesinin nedenlerini belirlemek için bazı noktaların kayıt altına almak gerekmektedir. Bunlar;

  • Baş dönmesi atakları hep aynı durumlarda mı gerçekleşiyor?
  • Baş dönmesi nasıl yaşanıyor ve ne kadar sürüyor?
  • Baş dönmesi nasıl hissediliyor?
  • Baş dönmesine eşlik eden semptomlar neler?
  • Yan etkisi baş dönmesi olan ilaçlar alınıyor mu?

Tüm bu sorulara kesin yanıtlar bulabilmek için doktora başvurulmalıdır. Doktor, gerekli muayeneleri yaptıktan sonra tanıyı koymakta ve vertigo tedavisi ile ilgili süreçleri başlatmaktadır.

Vertigosu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Vertigo hastalarının günlük hayatta dikkat etmesi ve uygulaması gereken bazı noktalar vardır. Özellikle atak şeklinde tekrarlanan rahatsızlıklardan birisi olan vertigo, kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Vertigo tedavisi ile baş dönmesi şikâyetlerinin minimuma indirilebilmesi için şunlar yapılmalıdır

  • Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay ve kahve baş dönmesini artırmaktadır.
  • Sigara tüketimi azaltılmalıdır.
  • Vertigo hastalarının uyku düzenine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Uyku problemi ile birlikte vertigo kişinin enerjisini büyük ölçüde düşürmektedir.
  • Denge sorunu nedeniyle hastaların loş ışık altında uyumaları ve gece lambası kullanmaları gerekmektedir.
  • Baş dönmesi sıklıkla yaşandığı için evin zemini kaygan olmamalı ve halılar evin birçok köşesinde tercih edilmelidir.
  • Altı kayabilecek ayakkabı ve terlikler giyilmemelidir.
  • Tuzlu gıdalardan uzak durulmalı ve sebzeli gıdaların tüketimine yoğunlaşılmalıdır.
  • Yaz aylarında bolca su içilmelidir.
  • Sabah kahvaltısında vücut direncini artıran ve enerji veren gıdaların tüketilmesi önemlidir.
  • Aşırı stres ve baskı altında olmak vertigonun sürekli olarak yaşanmasına neden olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken unsurlar ve gerçekleştirilecek vertigo tedavisi ile iyileşme süreci hızlanmaktadır.

Vertigo Testleri

Vertigo Tanısında Dix-Hallpike Manevrası Testi

Vertigo tanısı koyulması için yapılan testlerden birisidir. Bu işlemde gerçekleştirilen adımlar şöyledir;

  • Hasta önde oturmakta ve karşıya bakar bir pozisyonda durmaktadır. Tetkik esnasında hastanın başı 45 derece çevrilmektedir. Bu çevrilme sonrasında baş sarkık bir konumdadır. Bu test için değerlendirilmesi gereken kriterler vardır.

Dix-Hallpike manevrası testi değerlendirmesi

  • Testin pozitif olması için gözlerle nistagmus gerekli olmaktadır.
  • Nistagmus şiddetinin ölçülebilmesi için test yenilenmektedir. Testin yenilenmesiyle yorgunluk belirtileri çıkmaktadır.
  • Bu süreçte etkilenme olmazsa işlem diğer yönde tekrarlanmaktadır.
  • Nistagmus tespit edilemezse başka nedenler düşünülmektedir. Tanı sonrasında vertigo tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Vertigo Tanısında Head Impulse Testi

Head İmpulse testi, vertigo tanısı için oldukça önemli testlerden birisidir. Bu test ile iç kulakta yer alan yarım daire kanallarının işleyişi ve sorunları analiz edilip değerlendirilmektedir.

Test sırasında hastanın göz hareketlerinin incelenmesi için kameralı gözlük takılmaktadır. Daha sonra hastanın sabit bir noktaya bakması istenmektedir. Hasta sabit noktaya gözlerini çevirmekte ve test işlemini gerçekleştiren kişi hastanın başını 20-30 derece olacak şekilde çevirmektedir. Bu esnada hastanın göz hareketlerinin kaydı alınmaktadır.

Göz hareketlerinin kayıtları çıktıktan sonra bu bilgiler bilgisayar ortamında incelenmektedir. Bu testler ile her yarım daire kanalını detaylı ve ayrı olacak şekilde test etmek mümkün olmaktadır.

Süreç sonunda bu yarım daire kanallarının işleyişi ve fonksiyonuna dair bilgi elde edilmektedir. Bu bilgiler ışığında gerekli olan vertigo tedavisi uygulanmaktadır.

Vertigo Tanısında Romberg Testi

Vestibüler sistemin incelenmesi ve analiz edilmesinde Romberg testi kullanılmaktadır. Eğer bu testin sonucu pozitif çıkarsa denge bozukluğunun altında yatan sebepler araştırılmakta ve vertigo tedavisi gerçekleştirilmektedir. Romberg testinin aşaması şöyledir;

  • Hastanın ayakları bitişik ve kafa dik durumdadır. Ayrıca kolları gövdeye yapışıktır.
  • Hasta gözlerini kapatır ve böylece görme duyusu ortamdan çıkarılmaktadır.
  • Kişinin denge hali gözlemlenmektedir.
  • Kişi sallanma ve düşme eğilimi gösteriyorsa muayenenin sonucu pozitiftir.
  • Romberg testinin genel hatları bu şekildedir. Özellikle denge sorunu olan hastalarda bu test uygulanmaktadır.

Vertigo Tanısında Fukuda-Unterberger Testi

Baş dönmesini değerlendirmek için Fukuda-Unterberger testi yapılmaktadır. Bu test, vücudun bir tarafında vestibüler sistem zayıflığı olup olmadığını anlamak için uygulanmaktadır.

Kişi baş dönmesi yaşıyor veya dengesini korumakta zorluk yaşıyorsa bu test türü onun için uygundur. Bu teste ek olarak göz hareketleri, baş ve boyun hareketleri ve denge kontrolü için tetkiklerde süreçte yapılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Karaciğer Biyopsisi

Fukuda-Unterberger Testi şu şekilde yapılır;

  • Hasta gözlerini kapatır ve kollarını doğrudan önüne uzatır.
  • Gözler kapalıyken hastadan adım atması istenir. Tempolu bir yürüyüş yapıyormuş gibi hareket edilmelidir.
  • 50-100 adım atılmakta ve adım tamamlandıktan sonra hasta gözlerini açmaktadır.
  • Bu sırada hastanın vücudunun hangi tarafına doğru döndüğü belirlenmektedir. Belirli bir yöne sapma olup olmadığı gözlemlenmektedir. Bu süreçten sonra gerekli görülürse vertigo tedavisi ile devam edilmektedir.

Elektronistagmografi (ENG) veya Videonistagmografi (VNG)

ENG ile göz küresinin çevresine elektrodlar yerleştirilmekte ve göz hareketleri kaydedilmektedir. Bu testlerin sonucunda ortaya çıkan sorunlara yönelik vertigo tedavisi veya farklı yöntemler uygulanmaktadır.

VNG testi ile denge bozuklukları detaylıca değerlendirilmektedir. Süreçte kızılötesi ışınlara duyarlı video kullanılmakta ve göz hareketleri kaydedilmektedir. VNG ile vertigo hastalığının tanısında;

  • Baş dönmeleri iç kulaktan mı yoksa merkezi sinir sisteminden mi kaynaklı sorusuna yanıt vermektedir.
  • Baş dönme sorununun pozisyonel olup olmadığına dair bilgilendirme yapmaktadır.
  • Muayene süreçlerinde göz hareketleri tam olarak değerlendirilemeyen hastalar için kullanılmaktadır.
  • Bu yöntem sayesinde; statik pozisyonel testler ve kalorik testler yapılabilir.

Vertigo Tanısında Rotasyon Testleri

İç kulak ve gözlerin birlikte dengeli çalışıp çalışmadığını anlamak için rotasyon testleri yapılmaktadır. Bu rotasyon testlerinin içeriği şöyledir;

  • Göz hareketleri değerlendirilirken hasta kafasını yavaş bir şekilde bir yandan diğer yöne doğru hareket ettirmektedir. Bu süreçte hasta gözlemlenmekte ve denge kayıpları olup olmadığı ve diğer bilgiler analiz edilmektedir.
  • Farklı birçok rotasyon testinden bahsedilebilir. Bu testlerden birisi de hasta hareket eden bir sandalyeye oturmakta ve sabit bir hedefe bakmaktadır. Baş ileri ve geriye doğru hareket ettirilmektedir.
  • Bu testler ile baş dönmesi tanısı gerçekleşmekte ve vertigo tedavisi ile süreç tamamlanmaktadır.

Vertigo Nedenini Teşhis Edebilecek Diğer Testler

Vertigo rahatsızlığını teşhis etmek için kullanılan diğer testler şunlardır;

  • Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyel (VEMP) testi: iç kulak ve denge ile ilişkili süreçler analiz edilmektedir.
  • İşitme testleri: işitme fonksiyonunu ölçmek için kullanılmaktadır.
  • Posturografi: hastanın denge ve duruşunu değerlendirmektedir.
  • BT testleri: iç kulak çevresi ve kemiklerin incelenmesi için tercih edilmektedir.
  • Görme testleri: vertigonun nedenlerinin neler olduğunu öğrenmek amaçlı kullanılmaktadır.
  • Alerji testleri: baş dönmesi durumunun bir diğer sebebi de alerjidir. Kişinin neye alerjisi olduğu bu testler ile belirlenmektedir.
  • Kan testleri: baş dönmesi sorunun neyden kaynaklandığını ortaya çıkarmakta kullanılmaktadır.
  • MR (manyetik Rezonans Görüntüleme): vertigo belirtilerinin nedenlerini analiz etmek için MR sisteminden yararlanılmaktadır.
  • Bu testlerden sonra kişinin sorununun çözümü için vertigo tedavisi uygulanmaktadır.

Vertigo Tedavisi ve Egzersizler

Egzersizler vertigo tedavisi için oldukça önemlidir. Bu egzersizler göz, kol, bacak, omuz ve basen bölgesinde gerçekleştirilebilir.

Gözler ile yapılan egzersizler: hasta yere oturmakta ve sabit bir hedefe odaklanmaktadır. Uygulamada göz kasları kullanılmakta ve baş sabittir. Gözler ile sağ ve sol olarak git gel yapılmakta ve işlem 10 defa tekrar edilmektedir.

Kol, omuz, bacak egzersizleri: baş belirli bir noktada sabitlenmektedir. Ele vücut ağırlığı ile uyumlu bir cisim alınmaktadır. Ayaklar kapalı bir şekilde tutulmakta ve kollar öne doğru uzatılmaktadır. Daha sonra ayaklar açılmalıdır. Bu hareketler tekrar edilerek yapılmalıdır.

Basen egzersizleri: baş sabit bir hedefe odaklandırılmaktadır. Hasta ayağa kalkmalı ve dik bir pozisyonda durmalıdır. Bacaklar yan bölgelere doğru kaldırılmalı ve indirilmelidir. Hem sağ hem de sol bacak için 40-50 tekrar yapılmalıdır. Bu egzersizler vertigo tedavisi için oldukça önemlidir.

Vertigonun Tekrarlaması Önlenebilir Mi?

İç kulak sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasıyla vertigo rahatsızlığı önlenebilir. Bu iç kulak sisteminin düzgün çalıştırılabilmesi için kişi dans aktivitelerine katılabilir.

Bunun yanı sıra vitamin takviyeleri iç kulak sistemine iyi gelecektir. Bol sıvı tüketmek, dengeli beslenmek, egzersiz yapmak ve kalp sağlığına dikkat etmek baş dönmesine iyi gelmekte ve bu yöntemler vertigo tedavisi için uygulanmalıdır.

Vertigo Tedavisi Fiyatları 2024

Vertigo, tıbbi bir rahatsızlıktır ve bu tedavinin fiyatları uygulanan konservatif, medikal ve cerrahi yöntemlere göre değişiklik göstermektedir. Fiyatlara dahil edilen diğer unsurlar; doktor deneyimi, tedavinin yapıldığı merkez ve işlem süreçledir.

Uygulamanın içeriğine göre fiyatlarda da farklılıklar görülebilmektedir. Vertigo tedavisi fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için sağlık merkeziyle iletişime geçilmelidir. Vertigo tedavisi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir